Nou revés d'Europa a la justícia espanyola. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha decidit avui per unanimitat que la llibertat d'expressió sí que empara la crema de fotos del Rei i, per tant, obliga l'Estat espanyol a abonar els 2.700 euros de multa i els 9.000 euros en despeses d'honoraris que van haver de pagar Enric Stern i Jaume Roura condemnats per injúries a la Corona el 2007, quan van cremar a Girona fotos de la monarquia durant la visita del rei emèrit Joan Carles I i la reina Sofia.

Estrasburg estableix, doncs, que el cas té a veure amb una "crítica política en una manifestació pública" per "atreure l'atenció dels mitjans" i en cap cas ho atribueix a una actuació en l'àmbit personal perquè "no va anar més enllà de l'ús d'un cert grau de provocació permissible".

Després de fer un repàs pels fets i de recordar que, en un primer moment, van ser condemnats a 15 mesos de presó per insults a la Corona, ha subratllat que quan es va celebrar el judici final, l'Audiència Nacional va canviar aquesta condemna pels 2.700 euros de multa (i la presó només es feia efectiva si no pagaven la multa). Els acusats van interposar llavors un recurs al Tribunal Constitucional (TC), que no els va donar la raó, i va emparar l'acusació que els dos manifestants havien comès delictes d'incitació a l'odi i a la violència que no s'emmarcaven en el dret de llibertat d'expressió.

Drets vulnerats per l'Estat

Segons la sentència del TEDH, l'Estat ha vulnerat el dret a la llibertat d'expressió dels dos nois contravenint, així, l'article 10 del Conveni per a la Protecció de Drets Humans i de Llibertats Fonamentals (CEDH) sobre la llibertat d'expressió que estableix que aquest dret comprèn "la llibertat de rebre o de comunicar informacions o idees, sense que hi pugui haver ingerència d'autoritats públiques".

I no només això. Els jutges europeus que han pres la decisió assenyalen que la sentència de la justícia espanyola contra els joves que van cremar la fotografia "perseguia un objectiu" contra la llibertat d'expressió política, en un moment en què s'estava criticant la figura del Rei com a representant de la nació espanyola i no com a persona. 

A banda d'això, també posen en relleu que el TC es va extralimitar de les seves funcions assenyalant com a agreujant l'ús del foc i d'una fotografia gran posada cap per avall perquè, segons l'article citat, tothom té llibertat per "expressar les seves conviccions individualment o col·lectiva, en públic o en privat, per mitjà del culte, l'ensenyament, les pràctiques i l'observança de rituals".

 

Ara caldrà veure si el TEDH també es pronuncia en la sentència contra el raper Valtònyc, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona pel contingut d'unes cançons que carregaven contra la monarquia, com també sobre el cas de Pablo Hasél condemnat a dos anys i un dia de presó per enaltiment del terrorisme, així com en molts altres casos en què la justícia espanyola s'oblida de la llibertat d'expressió.

De fet, la mateixa Constitució espanyola reconeix al seu article 20 que existeix el dret d'"expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l'escrit o qualsevol altre mitjà de reproducció". Això sí, tot dins d'uns límits, els que la justícia de cada país decideixi interposar.