La consellera Clara Ponsatí ha deixat Bèlgica per traslladar-se al Regne Unit. Es reincorpora a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia), on ja havia exercit com a catedràtica d'Economia i Ocupació. Ella mateixa ho ha fet públic en una piulada i, segons les seves paraules, el canvi de destinació ha tingut lloc aquesta setmana. 

Clara Ponsatí és un dels quatre consellers que es va exiliar a Brussel·les, juntament amb Meritxell Serret, Toni Comín i Lluís Puig, per fer costat al president Carles Puigdemont després de la promclamació de la República del 27 d'octubre. Sobre ella, com la resta d'exiliats, hi havia una euroordre de detenció del jutge Llarena, que més tard va retirar. Caldrà veure què passarà ara que ha abandonat Bèlgica i s'ha traslladat al Regne Unit. No se sap si s'activarà alguna cosa, encara que altres consellers exiliats a Brussel·les han pogut entrar i sortir del país sense que el jutge del Tribunal Suprem hagi reactivat les euroordres. Ho va fer Carles Puigdemont per participar en una conferència a Dinamarca i Lluís Puig per visitar Holanda i Luxemburg.

De Saint Andrews a consellera

Al 2015 Clara Ponsatí es va posar al capdavant de l'Escola d'Economia de Saint Andrews, la més antiga d'Escòcia. És la tercera universitat britànica en competència per darrere d'Oxford i Cambridge. Va ocupar el càrrec fins a l'estiu de l'any passat, quan Carles Puigdemont la va cridar a files. El president va confiar en ella per dirigir la Conselleria d'Ensenyament i així poder garantir el procés del referèndum de l'1-O. Ponsatí va prendre possessió de la cartera d'Ensenyament al mes de juliol en substitució de Meritxell Ruiz. Es va incorporar amb un perfil independent, tot i que havia estat membre de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Consellera polèmica

La nova consellera va generar polèmica quan a l'abril del 2013 va denunciar el Govern espanyol per no renovar-li la Càtedra Príncep d'Astúries pel seu perfil independentista. Ponsatí havia intervingut al reportatge Stop l'espoli, de la Fundació Catdem, i havia fet unes declaracions a la televisió Al-Jazeera en què es mostrava obertament a favor d'una consulta sobre la independència de Catalunya. De fet, l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García Margallo va defensar la no renovació de Ponsatí: "No crec que una càtedra que porta el nom del principat d'Astúries hagi de servir de base per encoratjar processos secessionistes contraris a la Constitució, i mentre jo sigui ministre, això no passarà a cap ambaixada espanyola", va manifestar.