"Confio en la justícia britànica, però no confio en l'espanyola". Són declaracions de la consellera Clara Ponsatí al diari britànic The Independent quan aquest li ha preguntat si tem que el Regne Unit la extradeixi ara que la justícia espanyola ha indicat que aquesta setmana podria tornar a emetre les euroordres de detenció contra el govern català a l'exili. 

La titular d'Educació considera que no hi ha motius d'extradició perquè si n'hi hagués "seria una ordre de detenció motivada per la política, i això no és legal", la consellera espera que un jutge independent no es motivi per idees polítiques. 

A l'entrevista, Clara Ponastí ha criticat el silenci dels líders europeus sobre l'empresonament de polítics catalans i ha denunciat que els seus companys són "ostatges de Madrid". The Independent recorda que abans de ser a Escòcia la consellera va haver de traslladar-se a Bèlgica acompanyada del president Carles Puigdemont i d'altres consellers. 

Ponsatí no es mostra optimista i explica al diari britànic que no veu que la situació catalana pugui millorar "fins que no hi hagi més respecte pel que els catalans que han decidit amb el seu vot", afegeix que això no passarà mentre "seguim sota amenaça".

La consellera ha tornat a reprendre el tema del silenci europeu sobre la qüestió catalana: "Estic decebuda però no sorpresa que els governs europeus, inclòs el Regne Unit, s'hagin quedat en silenci davant els processos i els detinguts que Amnistia Internacional ha qualificat d'excessius". En la mateixa línia ha apuntat que "per més que prefereixin mirar cap a un altre costat, els governs democràtics han de ser una mica més vocals i més crítics".

The Independent acaba l'entrevista amb Clara Ponsatí exposant als seus lectors que Madrid es nega a referir-se als presos com a "presos polítics" i cita el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que va dir que "ningú és a la presó per les seves idees, a la presó s'hi va per unes accions".