La defensa jurídica de l'eurodiputada Clara Ponsatí ha recordat al Tribunal Suprem que la consellera a l'exili encara gaudeix d'immunitat a Escòcia. En un recurs presentat al tribunal espanyol, la defensa de Ponsatí recorda que l'acord del Brexit estableix un període de transició pel qual els eurodiputats poden continuar gaudint d'immunitat en territori britànic.

"S'ha d'interpretar l'article 127 de l'Acord sobre la retirada del Regne Unit de la Unió Europea, en el sentit que, durant el període transitori previst a l'article 126 de l'esmentat Acord, els diputats al Parlament Europeu gaudeixen al territori del Regne Unit de les immunitats reconegudes a l'article 9 del Protocol núm. 7 sobre els Privilegis i Immunitats de la Unió Europea?", qüestiona el recurs.

 

La defensa de la dirigent independentista respon d'aquesta manera la petició expressada pel jutge instructor de la causa contra el procés, Pablo Llarena, a la justícia britànica de seguir amb l'extradició de Ponsatí al·legant que aquesta ja no tenia immunitat a causa del Brexit.

La defensa de Ponsatí reconeix sentir certa vergonya per haver de presentar aquest recurs, ja que segons defensen "només feia falta llegir l'article 185 de l'Acord de Retirada per adonar-se'n que" la pèrdua d'immunitat es produirà quan s'acabi el període de transició del Brexit, previst pel 31 de desembre d'aquest any.

La defensa informa al Suprem que si Llarena insisteix en voler continuar amb l'extradició de Ponsatí malgrat fer una altra "lectura atenta de l'Acord de Retirada, procediria el plantejament de la qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè sigui aquest tribunal qui confirmi el que és obvi: que l'article 9 del Protocol número 7 resulta d'aplicació en el territori del Regne Unit durant el període transitori".

Cas omís de la justícia escocesa a Llarena

Tot i aquest recurs presentat, la justícia escocesa ja sembla haver pres una decisió sobre aquesta qüestió, ja que no va posar cap problema a la consellera perquè viatgés a Brussel·les a recollir l'acta d'eurodiputada​. Ponsatí va sortir del Regne Unit un dia després que Llarena enviés la seva petició i malgrat els desitjos concrets del magistrat espanyol "d'evitar la seva sortida cap un altre país".