El Brexit té efectes sobre la causa del procés. El jutge Pablo Llarena ha demanat aquest dilluns al Regne Unit que continuï el tràmit de l'euroordre contra Clara Ponsatí. El magistrat instructor considera que allà no té immunitat després de la sortida de la Unió Europea, sinó que només la té en els Estats comunitaris. Per això, també ha acordat demanar el suplicatori al Parlament Europeu "a la major urgència possible" pels països en territori de la UE, així com mantenir la ordre de detenció en territori espanyol sense necessitat de suplicatori, com ja va fer amb els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín.

Llarena considera que la consellera a l’exili, que es troba a Escòcia i ha estat proclamada com a eurodiputada, gaudeix d’immunitat parlamentària, però que aquesta “no arriba al territori d’aquest país”. És per això que la interlocutòria emesa aquest dilluns demana a les autoritats britàniques continuar els tràmits de l’euroordre i que valorin reforçar les mesures cautelars sobre Ponsatí “per evitar la seva sortida a un altre país”. Des del dissabte, que va entrar en vigor l’acord de retirada, Llarena assegura que “la immunitat dels parlamentaris no és una norma aplicable en el territori d’aquest país”.

 

La interlocutòria subratlla que no cal convertir l’euroordre en una extradició regulada pel tractat bilateral entre Espanya i Regne Unit. Al contrari, recorda que, segons l’acord del Brexit, les euroordres ja iniciades, com la de Ponsatí, “han de continuar tramitant-se, dins la cooperació judicial en matèria penal”.

En paral·lel, el jutge reconeix la seva immunitat en territori comunitari —amb excepció d’Espanya— i acorda per tant demanar el suplicatori al Parlament Europeu perquè li aixequi la immunitat i així poder continuar amb el procés d’extradició de l’eurodiputada de Lliures per Europa.

Pel que fa a Espanya, manté la mateixa posició que en el cas de Puigdemont i Comín: no cal suplicatori perquè no té immunitat en territori espanyol, que es regula segons el dret intern. Destaca que va ser processada el 21 de març del 2018, “gairebé dos anys abans de la seva proclamació com a eurodiputada electa”.

Reforçar les mesures cautelars

Davant la nova situació, el jutge instructor del Tribunal Suprem planteja als seus homòlegs britànics que es reforcin les mesures cautelars contra Ponsatí “si entén que concorre un major risc que la processada eludeixi” el procés d’extradició. La interlocutòria adverteix que existeix “risc que l’encausada abandoni el territori del Regne Unit per a establir-se en un país de la Unió en el qual la immunitat li abasti”.