L'exconsellera Clara Ponsatí ha enviat un contundent missatge a la justícia espanyola després de conèixer que els tribunals belgues han rebutjat l'extradició de l'exconseller de Cultura Lluís Puig. El Tribunal Suprem en demanava l'extradició per presumpta malversació de cabals públics en la causa del procés independentista, però Bèlgica considera que el Suprem no és competent per emetre l'euroordre i ho ha desestimat.

Per això, aquest dissabte, Ponsatí ha publicat una piulada en què celebrava la decisió i recordava que Alemanya havia fet el mateix. "Que deixin de perseguir els catalans i de fer el ridícul pels tribunals d’Europa", ha reclamat.

De fet, ahir, Puig es va pronunciar en la mateixa línia i va assegurar que la decisió evidencia que "el Suprem no era competent per condemnar a 100 anys de presó el govern". També va demanar que "s'aturi aquesta causa, que no hauria d'haver començat".

L'extradició 

L'ordre europea de detenció i lliurament (OEDE) contra Puig va ser reactivada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena juntament amb la del president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín, després de la sentència que va condemnar dotze líders independentistes per la seva participació en el procés.

L'última audiència sobre l'extradició de Puig davant del tribunal belga de primera instància va tenir lloc el 23 de juny i llavors la seva defensa va demanar al jutge que rebutgés el lliurament de l'exconseller a les autoritats espanyoles.

Ja llavors, l'advocat belga Christophe Marchand va explicar que el jutge del Suprem Pablo Llarena ja no era competent per cursar una euroordre contra Puig.

La Fiscalia belga, que també defensa la petició espanyola, ha anunciat posteriorment que presentarà recurs contra la decisió del jutjat de primera instància de Brussel·les de rebutjar l’euroordre.