Crítica i concisa. Així s'ha mostrat l'exconsellera Clara Ponsatí en una entrevista a ElDiario.es, en què ha deixat ben clara la seva opinió respecte al que va passar durant la jornada del referèndum de l'1-O i els mesos posteriors. Lamentant-se que "es van fer uns anuncis que després no es van materialitzar" com, per exemple, l'aplicació de la Llei de transitorietat o la proclamació de la República, Ponsatí sosté que des del seu punt de vista "ens vam retirar del joc, vam preferir no jugar", però també considera que "no vam jugar bé les cartes que teníem en el moment que el món ens mirava atent i amb simpatia, que van ser els dies 1 i 2 d'octubre".

De fet, i justament en aquest sentit, l'exconsellera posa en relleu que "la mateixa tarda de l'1-O [el Govern] no va saber reaccionar aprofitant el que havia passat". A partir d'aquí, tot va seguir el procés que ja coneixem bé. Segons apunta, la declaració d'independència liderada pel president Carles Puigdemont al Parlament el 27 d'octubre "va ser un cúmul d'accidents" perquè, assegura, "el que va acabar passant el dia 27 no era el pla del Govern".

Ara bé, Ponsatí justifica les seves paraules sota l'argument que "ningú no sabia el que estava passant" i recorda que "és evident que en gran part l'organització del referèndum va recaure sobre el Govern i va aconseguir la màxima eficàcia i un lliurament absolut a la causa del referèndum".

La derrota

Per tot això, l'exconsellera posa a sobre de la taula que, segons el seu parer, "una vegada perdut el 'momentum' de l'1 d'octubre, probablement el més encertat era convocar eleccions i assumir les responsabilitats, tots". Això sí, per provar de calmar els ànims, Ponsatí afirma que "evidentment l'independentisme no està derrotat com a independentisme", però insisteix en el fet que "la batalla de després de l'1 d'octubre la vam juguar malament i la vam perdre".

I és justament en aquest punt on comença a carregar contra ERC. Primer perquè considera que la seva reacció davant de les eleccions "va ser molt dolenta" perquè "en tres dies van tenir la llista feta i no es van avenir a res" i, segon, per la reacció que van tenir després dels comicis del 21-D. Però no només per això. També considera que ara "els partits tradicionals de l'independentisme, PDeCAT i ERC, estan molt ocupats a mantenir les seves posicions i a fer batalla pels seus espais, les seves fronteres... i les seves nòmines".

A més, els passos que segueix el nou Govern tampoc no l'acaben de convèncer. "L'enfocament que s'ha fet sobre la possible negociació és molt clàssic del règim de les autonomies. Per part del govern espanyol és natural que sigui així. Per part del Govern, bé, potser no és exactament el que s'ha de fer", afirma, com també es mostra convençuda que "la rendició no s'ha de negociar", rendició que, segons apunta, "és el plantejament que fa el govern del PSOE".