"No puc participar en l'eufòria. Aquí tothom és molt prudent", ha dit Clara Ponsatí al Tot es mou de TV3 minuts després de saber que la policia britànica frenava l'ordre de detenció perquè la veia "desproporcionada". L'euroordre ha estat retornada al magistrat Pablo Llarena, a qui s'han demanat aclariments i més informació.

Ponsatí, que no ha volgut fer valoracions jurídiques, ha dit que havia parlat amb el seu advocat i que estan a l'espera que la policia de la Gran Bretanya torni a avaluar l'ordre de detenció un cop Espanya li enviï l'historial delictiu i les informacions que tingui sobre l'acusada. Estan convençuts que un cop s'hagi enviat la documentació, reactivaran l'ordre de detenció.

Sobre el seu "historial delictiu", Ponsatí ha fet broma dient que potser trobarien "alguna multa".

"Contradiccions evidents"

L'advocat de la consellera, Aamer Anwar, ha explicat que "ens sembla que hi ha contradiccions evidents en l'euroordre [del magistrat Llarena], molt embolicada i dispersa: en 59 pàgines salta de 'rebel·lió' a 'sedició', malgrat que Clara Ponsatí és acusada de sedició, cosa que només esmenta breument en dues pàgines, i no aclareix quin va ser el seu paper".

Anwar ha afegit que "la incapacitat d'Espanya en seguir els procediments de l'euroordre ja van provocar retards a Bèlgica pel que fa a l'extradició del president Carles Puigdemont".

La que va ser consellera d'Educació durant els tres mesos anteriors al referèndum de l'1-O ha exposat que "en qualsevol comunitat democràtica, els fets de l'1-O no es consideren un delicte" i ha qualificat de "dolorosament flagrant" l'error de la sentència del Tribunal Suprem que atribueix a Dolors Bassa la titularitat de l'àrea d'educació. "Aquestes coses aquí ni colen", ha dit.

"Indignació i injustícia"

"Estic indignada i em sento víctima d'una gran injustícia", ha dit Ponsatí a la BBC. "Un referèndum no és un delicte. Condemnar els dirigents catalans és condemnar el poble català que va acudir a les urnes el dia del referèndum. Tothom patirà aquest veredicte. Quan afrontem una situació de clara injustícia, la desobediència civil esdevé una obligació. Ara mateix, tot el que puc fer és seguir en la lluita. És una causa molt més gran que la meva persona, jo en sóc només un gra petit de sorra".

Clara Ponsatí havia de presentar-se demà davant la justícia d'Escòcia, el país on viu des de fa 2 anys, quan va marxar davant la citació de l'Audiència Nacional. La vista s'ha ajornat fins al 14 de novembre. La consellera es mostra prudent, tot i que no pot evitar exposar que el cas no té fonament: "Això no s'aguanta. Només ells poden creure's les seves pròpies mentides".

Amb la negativa de la policia de la Gran Bretanya de detenir-la mentre el jutge investiga i avalua la seva extradició o no, Ponsatí podria sortir del país, però l'ordre de detenció policial segueix activa a tot Europa i a nivell internacional.