La consellera a l'exili Clara Ponsatí ha confirmat que dijous 7 de novembre es lliurarà a la Policia d'Edimburg acompanyada del seu advocat Aamer Anwar, des d'on transferida al Tribunal del Xèrif d'Edimburg, després de la reactivació de l'ordre europea de detenció activada per Pablo Llarena.

En un comunicat del despatx d'advocats d'Anwar aquest dimarts s'informa que després de la sentència del Tribunal Suprem per l'1-O, Llarena ha dictat una nova euroordre per a Ponsatí pel presumpte delicte de sedició en relació amb la seva participació en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.

La defensa de Ponsatí ha assegurat que rebutja el càrrec de sedició, pel qual pot arribar a ser condemnada fins i tot a 15 anys de presó, i han valorat que "més de dos milions de votants catalans creuen que aquesta ordre és un intent sistemàtic de criminalitzar la lluita per la independència".

Sense un judici just

Els advocats de Ponsatí argumentaran que no tindrà "dret a un judici just a Espanya, on la majoria dels membres de l'anterior Govern ja estan a la presó o en l'exili". Segons al·leguen, es tracta d'un procediment amb finalitat política pel que la seva extradició seria "injusta i incompatible amb els seus drets humans".

En el comunicat recalquen que Ponsatí està profundament agraïda pel suport rebut a Escòcia, Europa i Catalunya, i es mostra decidida a lluitar ja que, als seus ulls, "l'Estat espanyol no podrà esclafar l'esperit del poble català".