El programa Preguntes Freqüents (FAQS), que emet TV3, ha distribuït aquest dilluns mitjançant una piulada del seu compte de Twitter un fragment que no va emetre de l'entrevista que dissabte nit va fer a la consellera a l'exili Clara Ponsatí. L'entrevista la va realitzar la presentadora del programa, Cristina Puig, i es va enregistrar prèviament a Perpinyà, on Ponsatí es va desplaçar expressament des de Brussel·les. La també eurodiputada de Junts per Catalunya, que ha viscut a Escòcia, on ensenya a la universitat de Saint Andrews, resideix actualment a la capital comunitària.

Censura a TV3? Anem a pams. El cas és que Twitter ha estat el canal que ha completat —o revelat— aquest dilluns, un dia i mig després de l'emissió del programa, el que els teleespectadors de l'espai de tertúlia i informació política estrella de la cadena pública catalana no van poder veure dissabte a la nit de l'entrevista a Ponsatí. Una decisió que no deixa de ser sorprenent.

El motiu oficial

El motiu oficial? Fonts de la direcció de FAQS han explicat a El Nacional.cat que totes les entrevistes prèviament enregistrades s'editen, és a dir que se selecciona el contingut i es realitza el muntatge. L'entrevista "en brut" a Ponsatí, de 45 minuts de durada, es va veure reduïda així als 30 minuts que van ser emesos.

Les mateixes fonts han explicat també que la decisió de distribuir aquest dilluns el fragment no emès dissabte s'ha pres per "motius diversos"; i, sobretot, com a regal extra per als fidels del FAQS a les xarxes socials. Aquest és el "contingut extra", com el qualifica el mateix espai a la seva piulada, amb una durada de 4:28 minuts:

 

Les fonts consultades han negat que s'hagi produït cap mena de "censura" en l'emissió de l'entrevista. Però aquestes explicacions amaguen el motiu principal que hi ha al darrere de la decisió: una petició de la mateixa consellera Ponsatí perquè s'emetés l'entrevista íntegrament, segons ha sabut El Nacional.cat de fonts coneixedores de la rebotiga de l'estranya decisió de distribuir via Twitter una part prèviament descartada.

L'eurodiputada a l'exili va ser molt contundent en els trenta minuts d'entrevista emesa per TV3. Va carregar amb duresa contra l'actual Govern de coalició entre ERC i Junts assegurant que "és un Govern per a no fer res". A parer seu, l'executiu de Pere Aragonès "viu del mentrestant" i "ERC no té a la seva agenda fer la independència". Però, i què diu Ponsatí al fragment de la conversa amb Cristina Puig ara conegut?

El llibre de Cuixart

Possiblement el més rellevant és la resposta de Ponsatí a una pregunta de la periodista sobre el nou referèndum que proposa el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, al seu últim llibre, Aprenentatges i una proposta (Ara Llibres) "Hi posaria data a aquest referèndum? N’hi ha d’haver un altre?" li etziba Puig. I Ponsatí respon:  “De data, jo no n’hi posaria. Crec que si la mobilització permet negociar un referèndum amb garanties de reconeixement internacional, no seré jo qui digui que no l’hem de fer. Però crec que és molt improbable que això passi; fer seure Espanya a negociar només passarà quan la República Catalana ja existeixi. I ara mateix no em sembla que hàgim d’invalidar el resultat de l’1-O, em sembla que fou ben clar i va tenir uns nivells de participació, ateses les circumstàncies, altíssims i a mi no em sembla necessari, sinó avançar en fer realitat la República Catalana.”

Imatge principal: Clara Ponsatí. / Foto: Europa Press