El Consell per la República ha anunciat en un comunicat que les eleccions a la denominada assemblea de representants, inicialment previstes per l'1, 2 i 3 d'octubre finalment se celebraran el 29, 30 i 31 del mateix mes, "per donar més temps a preparar les candidatures". L'assemblea de representants serà el Parlament del Consell per la República, i escollirà el president de la institució, que tindrà capacitat de formar el seu govern.

Segons el Consell aquest canvi de data també hauria de facilitar la participació en les eleccions a l'assemblea de representants, en l'urna de càrrecs electes, del conjunt dels partits independentistes. "El Consell es fa receptiu de les manifestacions d'alguns d'aquests partits sobre la possibilitat que les eleccions a l'assemblea de representants se celebrin quan la reformulació institucional del Consell -per definir l'encaix de la direcció estratègica del moviment independentista en el seu marc institucional- estigui més avançada", ha afegit. 

Durant els tres mesos i tres dies que va durar la carregosa negociació per formar govern, el Consell per la República va convertir-se en el símbol de la discòrdia entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Els republicans afirmaven que els junters tenien la intenció de "tutelar" - Pere Aragonès a través de la institució amb seu a Waterloo, un extrem que els de Carles Puigdemont sempre han negat. El Consell va esdevenir la punta de l'iceberg, en el fons però, s'amagava la dissonància estratègica entre les dues principals formacions independentistes. 

El Consell també ha assenyalat de totes maneres que el canvi de data està motivat "per la voluntat d'atendre la demanda de les bases del Consell de donar-los més temps per preparar les candidatures". "D'aquesta manera també es pretén garantir la màxima participació en el conjunt del territori", ha indicat.

Dues urnes

Actualment l'assemblea de representants és provisional i està integrada per càrrecs electes del Parlament de l'anterior legislatura. La votació tindrà dues urnes, una on s'hi podrà presentar qualsevol ciutadà inscrit al Consell i l’altra, on s'hi podran presentar càrrecs electes (regidors, diputats, eurodiputats, senadors).

Dels 121 escons en disputa, 81 seran per les candidatures de ciutadans que volen esdevenir representants, distribuïdes en vegueries i districtes. Cada elector podrà votar com a màxim tants candidats com representants electes hi hagi a la seva circumscripció. Els 40 escons restants seran per les candidatures de càrrecs electes  que tindran una circumscripció única. Cada elector podrà votar fins a 30 d’aquests candidats.

Majoria de dones

El sistema electoral també preveu una discriminació positiva per fomentar una majoria de dones a la institució: la meitat de la representació de la circumscripció s’atorgarà a les dones més votades i l’altra meitat a les persones més votades, siguin homes o dones.

La que sí que ja està formada és la sindicatura electoral, que està formada per Jordi Domingo Garcia-Mila, Olga Amargant Cancio, Teresa Vallverdú i Baró, Josep Ramon Barberà i Gomis, i Mònica Fernández i Pujagut.

Actualment el Consell per la República té prop de 98.500 inscrits.