Rebuig contundent de tota la oposició parlamentària a la creació de la fórmula de ponències conjuntes sobre les tres lleis de desconnexió, després que els serveis jurídics del Parlament hagin recomanat no seguir aquesta via.

La idea de fons que mantenen tots els partits és que finalment Junts Pel Sí i la CUP s'ho replantejaran i no demanaran a la Mesa que les creï. De fet el diputat dels junters Roger Torrent ja ha apuntat que es repensarà.

Tant PSC, Catalunya Sí Que es Pot, PP i Ciutadans han coincidit a apuntar que els independentistes "no s'atreveixen" a presentar directament un projecte de llei, pensant en les possibles conseqüències polítiques i reaccions de l'Estat que tindria.

"Via morta"

"Constatem que l'informe ens dóna la raó i reforça l'autoritat política de CSQP", ha defensat el portaveu de la confluència, Joan Coscubiela. Per ell, "la ponència conjunta no va enlloc i és una via morta".

 

Segons ha apuntat Coscubiela no es tracta d'un problema "legal" sinó que "fonamentalment polític". "Els qui van prometre que presentarien tres projectes de llei són ells", ha subratllat, alhora que ha demanat "que diguin la veritat a la ciutadania que la resolució del 9N s'ha convertit en un cul de sac".

Sobre el fet que els dos grups independentistes hagin escollit aquesta via, que es basa en què tot l'arc parlamentari redacti unes lleis des de zero, l'ecosocialista ha criticat que "pretenguin traslladar-nos la responsabilitat". "No saben com fer-ho i com evitar els problemes polítics que comporta", ha afirmat.

Emparament al TC

"Si la Mesa decideix tirar endavant les ponències conjuntes presentarem un recurs d'emparament al Tribunal Constitucional", ha advertit el portaveu del PP a Catalunya, Enric Millo. Ha quedat "en evidència", diu, que és una "actitud antidemocrática i autoritària de JxSí i la CUP" perquè "volen imposar a la resta un procediment".

 

Per Millo aquesta aposta no significa res més que "es tracta d'un Govern covard que no vol asumir les conseqüències d'allò que s'ha compromès a fer" i és que, segons ha explicat, "estan desenvolupant la resolució anulada pel TC".

Marejar la perdiu

La portaveu del PSC, Eva Granados, creu que l'objectiu final d'aquestes ponències i d'aquest debat és "marejar la perdiu", assegurant que "el full de ruta fa aigües" i és un "error" qualsevol iniciativa "que pengi de la resolució del 9N".

 

Des de les files socialistes diuen no haver valorat la possibilitat de presentar un recurs d'emparament al Tribunal Constitucional, si bé han assenyalat que "no se'ns passa pel cap que s'acabin creant les ponències i fer el camí cap a la independència tan malament".

Esquivar el reglament

"Un 52% de la societat catalana s'oposa a les ponències", ha clamat el portaveu dels d'Arrimadas, Carlos Carrizosa, que ha titllat de "gravíssim" que s'hagi "pretès esquivar el reglament de la cambra". "No ens creuarem de braços, aquesta és la primera batalla", ha advertit.

 

Tot i que també des de Ciutadans esperen que Junts Pel Sí posi el fre, Carrizosa ha explicat que si la Mesa dóna llum verda a aquesta iniciativa, "demanarem que es reconsideri". En cas que no es faci, "presentariem un recurs d'emparament al TC".