120 hores són les que aquest dimecres Pedro Sánchez va donar-se a ell mateix per decidir sobre el seu futur. 24 hores després, ja apareixen les primeres conseqüències: el pols entre els seus detractors i els seus defensors es trasllada al carrer. Aquest dijous al vespre, dues manifestacions antagòniques han topat davant la seu de Ferraz. A un costat, aquells que volen que el líder socialista es mantingui com a president del govern espanyol. I a l’altre, els ultraespanyolistes que ja fa gairebé mig any que acostumen a concentrar-se a la seu estatal del PSOE per rebel·lar-se contra Pedro Sánchez i tots els seus pactes amb l’independentisme.

 

El bàndol que ja és famós per manifestar-se contra el PSOE s’ha situat a la seva cantonada habitual; entre els madrilenys carrers de Ferraz i del Marquès d’Urquijo. Els lemes de les banderes —n’han tornat a aparèixer amb l’àguila franquista, així com càntics del Cara al Sol i salutacions feixistes amb la mà alçada— també han sigut els de sempre: Viva la unidad de España; España cristiana y no musulmana; No al golpe de Estado. Fins i tot Hazte Oír ha fet acte de presència en aquesta convocatòria espontània. L’entitat ultra hi ha assistit amb un camió replet de retalls de premsa. Els càntics d'aquest bàndol també han anat dirigits a la persona en la qual pivota la notícia d'aquests darrers dies: "Begoña, no era tu dinero", "No me lo trago, Begoña es el narco" o "Ea, ea ea, el perro lloriquea", així com "Juez Peinado, España está a tu lado". Tot plegat ho han amanit amb els lemes que canten des de fa mesos: "Ese furgón, para Puigdemont" i "Sánchez, felón, a prision". 

El trànsit d’aquesta part del barri d’Argüelles ha estat tallat; i uns quants agents han acordonat la zona, tot i que no han necessitat aquesta vegada fer ús de l’uniforme antiavalots. A l’altra banda s’hi han situat partidaris de Pedro Sánchez. S’han vist poquíssimes banderes rojigualdes en aquest col·lectiu, i les pancartes que lluïen aquestes persones deien Así, sí. També ha aparegut alguna banderola del PSOE; així com petites pancartes amb lemes com Sánchez, quédate o Pedro, aguanta.

El PSOE mobilitza la militància per una manifestació el dissabte

El cas és que Pedro Sánchez tindrà l’oportunitat aquest dissabte de mirar quina temperatura marca el termòmetre del carrer. Militants del seu partit preparen una manifestació aquell dia per fer costat al president del govern espanyol. Els impulsors de la concentració animen la ciutadania a concentrar-se a la seu de Ferraz a les 11 del matí.

Es tracta d’una convocatòria no oficial per a la direcció del PSOE, però sí impulsada per molts membres que formen part de l’Executiva Federal, i per un gruix important de la militància. La idea de manifestar-se corre per les xarxes socials. Davant d’això, diverses federacions socialistes estan organitzant autobusos per desplaçar fins a Madrid a simpatitzants socialistes que vulguin participar en la manifestació.

manifestacion ferraz
Manifestants ultres concentrats a la seu del PSOE de Ferraz / Foto: EFE

La manifestació també està sent impulsada per Juventudes Socialistas. L’expresident José Luis Rodríguez Zapatero ha estat un dels primers aquest dijous a demanar els simpatitzants del PSOE a “mobilitzar-se” per intentar convèncer Pedro Sánchez que es mantingui en el càrrec. També ministres de la més estreta confiança del líder socialista, María Jesús Montero i Félix Bolaños, han animat el seu cap a continuar al capdavant del govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!