El politòleg de la Universitat de Barcelona Silvio Falcon ha qüestionat que Miquel Iceta pogués ser president del Senat, perquè ho hauria estat com a senador autonòmic, i per tant depenent de les vicissituds del Parlament. Segons Falcon, si Iceta hagués estat escollit president del Senat seria una decisió "anòmala".

El polítòleg ho ha resumit en un fil de Twitter:

Falcon ha criticat també que s'hagi llançat el nom del possible president del Senat quan ni tan sols és senador, i a més que s'hagi fet en plena campanya electoral.

Falcon recorda que des del 1977 només durant dos anys hi ha hagut un president sorgit de mandat autonòmic, Juan José Lucas.

Recorda que en una legislatura espanyola hi poden haver diverses legislatures catalanes, i per tant l'elecció de diversos senadors autonòmics.

Falcon adverteix que amb un president del Senat de designació autonòmica es podria donar el cas que un Parlament autonòmic censurés la quarta autoritat de l'Estat.

Creu que el que hauria d'haver fet Iceta, si aspirava a ser president del Senat, era presentar-se a les eleccions generals com a candidat a la cambra alta. Recorda que el PSC va obtenir 2 senadors, Manuel Cruz i Elia Tortolero.

No ha descartat, però, que radera de tot hi hagi una maniobra maquiavèl·lica de Pedro Sánchez per enfortir els barons del PSOE.