La supressió anunciada de l'autogovern català, amb el cessament del Govern i la intervenció del Parlament, no ha deixat indiferent ningú. Tampoc fora de les fronteres de l'Estat espanyol. L'aplicació fulminant de l'article 155 ha acaparat portades a tot el món, i també ha fet reaccionar alguns polítics europeus.

És el cas del diputat verd danès Nikolaj Villumsen, que va presentar el cas català al Parlament danès. "En comptes de diàleg, el govern espanyol escull dissoldre el Parlament català. Això no és democràcia. Europa hauria de condemnar la repressió", ha denunciat en una piulada al seu compte de Twitter.

El també parlamentari danès per les Illes Fèroe Magni Argi ha compartit la declaració institucional de la presidenta del Parlament Carme Forcadell, que denunciava que el 155 era un "cop d'estat de facto" contra un parlament emanat de les urnes. "És aquesta la nova definició d'estat de dret a Europa?", s'ha preguntat Argi.

També s'hi ha referit l'expresidenta del Parlament escocès entre els anys 2011 i 2016, Tricia Marwick. Ha compartit un fragment del discurs del president Carles Puigdemont: "Decidir democràticament el futur d'una nació no és un crim. Això va contra els fonaments que uneixen els ciutadans europeus". Marwick hi ha afegit una cita del líder històric nacionalista irlandès Charles Stewart Parnell: "Cap home té dret a fixar els límits al progrés d'una nació. Cap home té dret a dir al seu país: 'Fins aquí has arribat i no aniràs més enllà'".

El diputat nacionalista escocès David McDonald, referint-se a l'anunci de les mesures de Mariano Rajoy, critica que una Constitució permeti a alguns polítics desfer-se d'altres polítics.

L'excandidat presidencial socialista francès Benoit Hamon ha advertit que "pensem el que pensem del futur de Catalunya, crec que no s'apaga una flama democràtica amb una fanfarronada constitucional".