Urgència per formar Govern i construir un front transversal contra la repressió, insisteixen uns. Demostració pacífica de la força del sobiranisme mobilitzat i exigència de dignitat i respecte als resultats del 21-D, destaquen altres. Entre un i altre argument circulen les declaracions dels polítics presents a la manifestació d’aquest diumenge pels drets i llibertats.

Roger Torrent, president del Parlament. Ha reiterat la necessitat de formar una "aliança de demòcrates plural i transversal" per respondre a l'actuació de l'Estat contra l'independentisme: "Quan som transversals, quan som plurals i ens unim en la defensa dels drets i la democràcia, som imparables". La manifestació és una demostració d'unitat davant la "regressió que amenaça els pilars fonamentals de la democràcia que està fent l'Estat espanyol".

Elsa Artadi, portaveu de JxCat al Parlament. "A tots aquells que diuen que el moviment [independentista] està desmobilitzat, que la gent està cansada, els hem demostrat una vegada més que no és així i que el resultat del 21 de desembre es palpa avui als carrers".

Marta Vilalta, portaveu d'ERC. Ha acusat l'Estat d'aplicar a Catalunya "la deriva autoritària, la repressió i la involució democràtica", i ha exigit la llibertat dels líders sobiranistes i el retorn sense represàlies dels polítics catalans a l'exili, sobre el que existeix un "clam massiu". Els delictes que s'atribueixen als líders empresonats són "inventats", ha dit, con ha demostrat la justícia alemanya.

Toni Castellà, portaveu de Demòcrates i diputat d'ERC. "Per més repressió i violència política i judicial de l'Estat, no pensem frenar-nos a l'hora de fer efectiva la república. La repressió no pot frenar la voluntat d'un poble. Ens van dir que sense violència es podia parlar de tot i van mentir".

Marta Rovira, secretària general d'ERC. En una piulada ha assegurat que "se sent a Barcelona, malgrat la distància" per la manifestació, que és un clam clar, pacífic i multitudinari: "Som els de la llibertat i la democràcia".

Marta Pascal, coordinadora del PDeCAT. "Hem de lluitar per la llibertat col·lectiva i individual també. Hi ha gent privada de llibertat". Ha destacat la necessitat que l'independentisme formi ja Govern per acabar amb l'aplicació "de l'article 155 miserable". També ha reivindicat que el sobiranisme és un moviment "pacífic i democràtic".

Xavier Domènech, líder dels comuns al Parlament. La "mobilització transversal és el camí per recuperar els drets i llibertats" que creu que s'estan perdent per l'actuació de l'Estat. Ha celebrat que la mobilització d’aquest diumenge sigui un "èxit davant una regressió democràtica que fa massa temps" que dura, que és "global, perquè afecta a Catalunya i a Espanya", i ho ha exemplificat amb l'empresonament de polítics independentistes.

Javier Pacheco, secretari general de CC.OO. de Catalunya. Ha reivindicat manifestar-se contra la "involució democràtica" a Espanya, per recuperar les institucions catalanes i formar Govern. "Estem aquí altra vegada per reclamar la construcció d'espais de cohesió i convivència a Catalunya, per construir una democràcia més forta i que treballi contra els elements de repressió i involució democràtica de les decisions que es prenen políticament i jurídica", i ha defensat fer-ho eixamplant la base i sortint dels blocs.

Camil Ros, secretari general d'UGT de Catalunya. Ha urgit a formar un Govern que faci front a l'agenda política i social. "La majoria de la societat catalana creu que la presó preventiva no està justificada. També creu que no és moment de 155 ni d'unilateralitat. No és moment de judicis ni de detencions. Cal donar molt valor no tant al fet que UGT i CC.OO. de Catalunya siguin aquí, sinó al comunicat de les nostres confederacions a nivell estatal: les dues organitzacions demanen diàleg, i crec que això és el que molta gent no vol".

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC. Ha celebrat que hi hagi entitats "de tot tipus, comparteixin o no l'objectiu de la independència, que estiguin per dir prou a la repressió política" assistint a la manifestació d'aquest diumenge, i ha destacat "la resposta del poble de Catalunya. Prou repressió política, prou presos polítics, prou exiliats. Els volem a tots a casa".

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural. Ha demanat que l'Estat "posi 'seny' i que cessi amb la repressió". La marxa d’aquest diumenge demostra que hi ha una opinió transversal a favor de la democràcia i els drets en la societat catalana, perquè hi assisteix "gent que pensa de forma molt diversa però que surt de forma unànime per dir prou".

Josep Maria Cervera, president de l'Associació de Municipis per la Independència. Ha exigit a l'Estat que abordi el conflicte de Catalunya des de la política i abandoni "la justícia arbitrària". "Estem aquí per dir de forma cívica i pacífica que els volem a tots a casa".

David Saldoni, president de l'Associació Catalana de Municipis. Ha exigit als poders l'Estat que posin fi a la "criminalització" de l'independentisme i ha assegurat que aquest és un moviment pacífic i democràtic. "Avui fem una demostració contundent i transversal. De forma pacífica diem prou a utilitzar la justícia per criminalitzar l'independentisme".