L'influent diari polític nord-america Politico ha entrevistat el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, per parlar del procés sobiranista que viu Catalunya, aprofitant que està de visita oficial als EUA. El diari explica en un extens article que el Govern vol fer un "referèndum oficial" el 2017 perquè els ciutadans puguin decidir "marxar d'Espanya o formar un estat independent". "Els catalans porten el seu cas a Washington", titula Politico.

El diari destaca la condició de Romeva com a "ministre no oficial" i també la seva anterior funció com a diputat del Parlament Europeu, i explica que està duent a terme una visita de tres dies per la capital dels Estats Units i que s'està entrevistant tant amb les comunitats catalanes del país com amb "membres del govern dels EUA". Tot i això, especifica que el conseller ha declinat especificar amb qui s'està veient, per no trencar els "protocols internacionals diplomàtics".

Romeva assegura que el cas català "mai havia sigut tant fort" i lamenta la incapacitat i la "inhabilitat" del Govern espanyol davant les recents demostracions independentistes. A més, recorda que Espanya podria anar a terceres eleccions al desembre, davant la incapacitat dels seus líders per formar un govern. 

Segons Politico, el conseller no veu cap més opció que fer un referèndum, encara que no compti amb el suport del govern central, i assegura que l'única vía és la democràtica i la de les negociacions. 

El diari també destaca la massiva manifestació de la passada Diada i contextualitza que l'any 2012 només hi havia 24 diputats partidaris de la independència al Parlament, i que ara n'hi ha 72, cosa que suposa una majoria dels escons.