El diari nord-americà Politico ha publicat aquest dilluns al matí un extens reportatge sobre el Valle de los Caídos, un espai que descriu com "una vall envoltada pel bosc, a uns 60km de Madrid".

La secció europea del Politico matisa que el Valle està "intacte" però que tot i això hi ha engegada una iniciativa per exhumar els cossos d'algunes de les més de 33.700 persones que hi són enterrades. Un fet que, segons el diari, demostra un canvi d’actitud davant el "sagnant llegat de la guerra".

Tot aquest procés per exhumar alguns cadàvers va començar el maig del 2016 quan un tribunal va donar permís per desenterrar dos germans republicans que van morir a l’inici de la guerra civil. El text destaca que en el cas d’aquests germans van ser traslladats d’una fossa comuna al Valle de los Caídos sense autorització de la família.

El periodista que signa l'article ha parlat amb familiars que han qualificat el trasllat d’”humiliació”. “Pensar que van ser traslladats sense permís i més portats al costat del dictador i de Primo de Rivera...”, afegeix la neta d’una de les víctimes.

Cada vegada hi ha més famílies que demanen exhumar avantpassats. Com a conseqüència, Politico explica que el govern espanyol es va afanyar a “modificar una llei perquè no es poguessin fer processos d’aquest tipus”.