El prestigiós setmanari Politico dedica la portada de la seva edició impresa, apareguda aquest dijous, a Espanya. How Spain went woke – and why that may not last (Com Espanya va esdevenir woke i per què això podria deixar de ser així) és el titular de portada en què apareix una il·lustració que representa la façana d’un bar de vins envoltada de motius polítics relacionats amb l’esquerra, el feminisme i els drets LGBTI. La il·lustració mostra com una persona comença a tapar tots aquests símbols amb propaganda del partit d’extrema dreta Vox.

 

 

El setmanari fa un relat sobre la ràpida evolució que ha fet Espanya els darrers anys pel que fa a la consecució de drets de col·lectius minoritaris o marginats històricament. El mitjà recorda les dures condicions que la dictadura de Francisco Franco havia ofert als col·lectius més susceptibles de ser discriminats. Espanya va evolucionar en el terreny moral, situant-se al capdavant en el reconeixement de drets, per exemple, al col·lectiu LGBTI, amb el dret al matrimoni homosexual del 2005 com a fita destacada durant el govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero.

El reportatge ressalta que, segons una enquesta de YouGov del 2021, el 91% de les persones que van ser consultades a Espanya donarien suport al seu fill, germà o familiar proper si es declarés gai, lesbiana o bisexual. A més a més, un 89% assegurava que l’homosexualitat havia de ser acceptada per la societat. Amb aquestes dades, Politico reforça la idea d’una Espanya que ha canviat en contrast amb un país dominat durant dècades per un règim ultracatòlic.

Una coalició amb "caos"

El mitjà, que presenta diverses entrevistes a polítics com Carla Antonelli i professors universitaris, sosté que està per veure si els avenços que han aconseguit el govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos són prou sòlids davant un canvi d’atmosfera a favor de postulats més conservadors. Politico no ofereix una bona imatge del govern entre socialistes i morats i apunta que s’han originat episodis de “caos”, com és el cas dels canvis legislatius de la llei del només sí és sí i els efectes negatius que han tingut pel que fa a la revisió de condemnes.

La revista també apunta que l’actitud de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha estat poc humil i que contrasta amb com el govern de Zapatero va encaixar les crítiques d’aquells que no estaven d’acord amb el matrimoni homosexual. Politico sosté que si bé en aquell moment el president socialista va respondre a les crítiques acceptant amb respecte la diversitat d’opinions, el sector d’esquerra radical dins el govern espanyol actual ha entomat la crítica amb formes més agressives, sense reconèixer errors i vinculant, per exemple, els efectes de la llei del només sí és sí al "masclisme" dels jutges. Aquesta situació de xoc i polarització podria aplanar ara el camí a sectors conservadors (centredreta i extrema dreta) i això podria implicar una regressió en alguns àmbits, avisa el setmanari.