El diari nord-americà Político, en la seva edició europea, afirma que el president espanyol, Pedro Sánchez, està provocant divisions en l'independentisme en adoptar "una postura més suau" que Mariano Rajoy, però adverteix que el líder del PSOE "està fent un joc arriscat".

"La decisió del president del govern espanyol d'adoptar una postura més suau cap als independentistes catalans que no pas el seu antecessor ha accentuat les divisions entre els dirigents independentistes de la comunitat, la falta de cohesió dels quals s'ha posat de manifest aquesta setmana en celebrar l'aniversari del referèndum proscrit de l'any passat", assenyala.

Però alhora adverteix que l'estratègia de Pedro Sánchez "és arriscada" i pot acabar provocant un avançament electoral a Espanya. Recorda en aquest sentit l'impacte que ha tingut en la política espanyola l'ultimàtum que ha llançat el president de la Generalitat, Quim Torra, en el sentit que retirarà el suport independentista a Sánchez si aquest mes no obre negociacions sobre el referèndum.

Politico posa com a exemple que el PP i Cs han reaccionat a l'ultimàtum de Torra amb una "campanya ferotge" contra Sánchez. "Si Torra és fidel a la seva paraula i aconsegueix que el bloc independentista ara dividit s'uneixi contra el govern socialista, representaria per a Sánchez una tria dura: o bé acaba el mandat el 2020 amb pocs trumfos, o bé convoca eleccions anticipades. El president reconeix que aquesta darrera opció està en joc", afegeix. Afirma que amb la seva política suau amb Catalunya Sánchez queda "a mercè dels atacs per la dreta".