Diversos experts en dret han alertat que el regal de la patronal hotelera Hostetur als policies espanyols que van intervenir l'1-O suposaria un delicte de suborn impropi regulat per l'article 422 del Codi Penal. El president de l'entitat jurídica Drets, Sergi Blàzquez, avisava aquest divendres que el delicte estaria sent comès per la patronal en qüestió i la Delegació del Govern espanyol a Múrcia.

Blàzquez també avançava que, en el cas que els agents acceptessin el cap de setmana d'allotjament gratuït, podrien ser castigats amb una pena de presó d'entre tres mesos i un any. "L'autoritat o funcionari públic que, en profit propi o d'un tercer, admetés, per a si mateix o per a persona interposada, regals que li siguin oferts en consideració al seu càrrec o funció, incorre en la pena de presó de sis mesos a un any", va citar.

El jurista Joan Queralt va coincidir a fer la mateixa advertència sobre el regal. En declaracions al programa Més324, va assegurar que "els funcionaris ja estan pagats" i, per tant, no són necessaris aquests tipus de premis. També va valorar el regal en uns 250 o 300 euros, cosa que "sobrepassa convidar a tabac o a una cervesa".

Queralt també ha avisat la delegació del Govern a Múrcia, que ha donat suport a la iniciativa de Hostetur, que es podria interposar una querella per aquests càrrecs.

La patronal regalarà un cap de setmana gratuït als policies en establiments de Múrcia els propers 13 i 14 d'abril. Els agents es podran allotjar amb les seves famílies en hotels i apartaments de les poblacions murcianes de Mazarrón, San Pedro del Pinatar, La Manga i Águilas, entre d'altres.