El repartiment de condecoracions als agents del Cos Nacional de la Policia desplegats a Catalunya durant les protestes contra la sentència del procés no han satisfet policies espanyols, que s’han querellat contra el seu superior, el ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska. Els agents consideren que el ministre ha comés un delicte de prevaricació al discriminar part dels agents que van prendre part en l'operatiu que va reprimir les protestes.

La querella, segons avança El Español, ha estat presentada pel Sindicat Unificat de la Policia (SUP) davant la sala segona penal del Tribunal Suprem, donada la condició d'aforat del ministre.

El 27 de gener es va publicar la llista dels 322 condecorats amb una medalla pels serveis prestats en l’anomenada Operación Ícaro. Segons el sindicat, la xifra s'ha quedat curta i s'ha discriminat a altres policies que van participar en el mateix operatiu amb responsabilitats i riscos idèntics als condecorats “per aquells excel·lent treball”.

El sindicat sosté que reclamarà també per la via contenciós-administrativa que s'atorgui la condecoració negada pel ministeri a tots els agents que “van garantir la convivència a Catalunya enfront als qui van tractar de trencar-la des de la violència i la radicalitat, buscant acabar amb la vida  dels agents desplegats”.

El sindicat policial unionista Jupol també ha reclamat que es condecori tots els policies espanyols mobilitzats amb motiu de les protestes del Tsunami Democràtic i han amenaçat en anar als tribunals.