Els Mossos d'Esquadra, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil estan ja en prealerta davant la imminent sentència del judici al procés.

En el moment en què es faci pública la sentència, dilluns o dimarts, s'activarà el màxim nivell a tots els cossos. Mentrestant la policia està en prealerta i preparant el dispositiu coordinat entre tots els cossos.

Avui a l'estació de Sants ja s'ha pogut veure part d'aquest dispositiu. Quatre furgonetes i un 4x4 del CNP, conjuntament amb els Mossos, s'han desplegat aquest matí a l'estació que dona sortida a l'AVE des de Barcelona. És una de les infrastructures crítiques que la policia espanyola tindrà sota el seu control en aquest dispositiu conjunt i que també inclou edificis institucionals. El CNP vigilarà sobretot l'AVE i els aeroports on també s'activarà al màxim la vigilància privada segons els protocols de seguretat que hi ha conjuntament amb els Mossos d'Esquadra.

Fins que no surti la sentència tots els cossos estan en alerta i en comunicació permanent. En el moment que s'activi el dispositiu es coordinaran a través d'un CECOR, conjunt on també hi haurà la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana. En el cas de Barcelona, la Guàrdia Urbana ja s'està preparant també de cara dilluns i dimarts. 

El CECOR s'ubicarà a la Conselleria d'Interior. Hi haurà els caps operatius de la Guàrdia Civil, Mossos, CNP, Guàrdia Urbana i el Servei Català de Trànsit. Treballaran 24 hores i l'operatiu estarà liderat pels Mossos d'Esquadra. El Ministeri d'Interior hi té màxima confiança, segons fonts d'aquest departament.

L'objectiu dels Mossos d'Esquadra és que ningú prengui mal i que no es repeteixi un escenari similar al de l'1-O. De fet, està previst que la policia catalana sigui la que tingui el contacte amb els manifestants. El model que se seguirà és com el dispositiu que es va muntar pel Consell de Ministres del 21 de desembre del 2018, on la línia policial més propera als edificis institucionals era de la policia espanyola, i la que estava en contacte amb la gent, dels Mossos. La policia catalana té a punt les unitats de mediació, però també el gas pebre.

El Departament d'Interior té comunicades les cinc marxes de l'ANC i Òmnium. Però no és el que preocupa. La complicació seran les mobilitzacions espontànies, tant dels sectors independentistes com de sectors de l'ultradreta. 

El dispositiu

Els Mossos d'Esquadra treballen en diversos escenaris de mobilització. La Comissaria General d'Informació ha aportat diversos indicis del que pot passar arran de la sentència i el segon aniversari de l'1-O. Però cap d'ells s'allunya gaire del que ja hem vist en ocasions anteriors: concentracions, manifestacions, talls de vies i intents de col·lapsar algunes infraestructures com l'AVE i l'aeroport.

Per això hi haurà més vigilància en els edificis judicials i de l'administració i seus polítiques. Això vol dir que es posen en marxa quatre dispositius: Toga, Estadi, Fòrum i Atrium, que donen forma al dispositiu Minerva.

Els Mossos destinaran els màxims recursos operatius. A partir de la publicació de la sentència de l'1-O s'activaran el 100% dels operatius. 

El Ministeri d'Interior ha enviat a Catalunya 1.500 policies espanyols, 700 guàrdies civils i 800 policies nacionals. Els antiavalots venen de Pontevedra, León, Madrid, Zaragoza, Sevilla i València. A més d'aquests agents, també s'ha reforçat els serveis d'informació de la Guàrdia Civil, alguns d'ells ja traslladats a Catalunya per concloure l'operació Judes, que va acabar amb la detenció de 9 CDR.