La Policia Nacional ha celebrat aquest dissabte el 200è aniversari amb un acte a l'esplanada de les quatre columnes de Puig i Cadafalch a la muntanya de Montjuïc a Barcelona. La cerimònia s'ha iniciat amb la hissada de la bandera espanyola i ha finalitzat amb un homenatge als agents caiguts. Entre els assistents, s'ha vist representació política, judicial i policial, com el president del TSJC, Jesús María Barrientos, el tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, o el comissari dels Mossos Josep Lluís Rossell, segons informa l'ACN. També el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, que ha descrit l'acte com "un símptoma de l'estima i la normalitat de la presència de la Policia Nacional a Catalunya". "Vosaltres també sou una policia catalana", ha assegurat.

"Us volem donar les gràcies per la feina que feu a Catalunya. Gràcies per la dedicació i el compromís indestructible per complir sempre, sempre, sempre amb el vostre deure. Teniu l'agraïment de tota o d'una grandíssima part de la societat catalana", ha afirmat Prieto durant la seva intervenció. Així mateix, ha definit la Policia Nacional com un cos que ha sabut "adaptar-se als nous temps", a la vegada que ha elogiat la feina del comissari principal a Catalunya, Luis Fernando Pascual Grasa, que està complint els seus últims dies a Barcelona abans de dirigir-se a Madrid per assumir la policia judicial de tot el cos. "Has contribuït de forma decidida i convençuda a la coordinació entre els diferents cossos policials", ha afirmat, en referència a Pascual Grasa. 

Segons Prieto, la Policia Nacional és "un exemple de cooperació, col·laboració i coordinació", tot afirmant que "a la ciutadania no li importa el color de l'uniforme, sinó sentir-se segura". "I aquesta sinergia és un clar missatge d'unitat. Com la hissada de la bandera d'Espanya davant de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, símbol de catalanitat", ha afegit.

L'acte d'aniversari de la Policia Nacional s'ha fet enmig d'un escenari de crispació, arran de l'acord de Junts i el PSOE per la delegació de competències d'immigració a la Generalitat, que ha despertat una gran polèmica entre els sindicats policials, tot i no saber l'abast del pacte. De fet, el Sindicato Unificado de Policía (SUP) ha decidit portar la situació a Europa, enviant una carta a la comissària europea d’Afers d’Interior, Ylva Johansson, per reclamar-li que “fiscalitzi” i “impedeixi” tirar endavant la proposta. 

Per la seva part, el sindicat Jupol, majoritari al cos de Policia Nacional, també ha atacat l'acord Junts-PSOE, qualificant-lo de "despropòsit". "Suposa un nou pas per consumar la sortida de la Policia Nacional de Catalunya, que pretenen convertir en un cos policial sense funcions", han assenyalat. També han apuntat que "suposa una nova pèrdua de competències per als policies nacionals destinats a Catalunya, sense atendre en cap cas criteris tècnics o operatius", sinó basant-se només en "objectius polítics i partidistes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!