El sindicat Jupol, majoritari al cos de Policia Nacional, ha qualificat de "despropòsit" que el govern espanyol hagi acordat amb Junts per Catalunya delegar les competències d'immigració a la Generalitat a canvi d'abstenir-se per permetre la validació dels decrets anticrisi. "Suposa un nou pas per consumar la sortida de la Policia Nacional de Catalunya, que pretenen convertir en un cos policial sense funcions", han criticat. En concret, Jupol ha assenyalat que aquest anunci "suposa una nova pèrdua de competències per als policies nacionals destinats a Catalunya, sense atendre en cap cas criteris tècnics o operatius", sinó basant-se només en "objectius polítics i partidistes".

El secretari general de l'organització sindical, Aarón Rivero, ha assegurat que "si aquest govern utilitza els atacs i menyspreus a la Policia Nacional per acontentar els seus socis independentistes, comptarà sempre amb l'oposició de Jupol". Per a Rivero, aquesta "minva" en les competències de la Policia Nacional, "és una mostra del tarannà que pretén mantenir aquest govern durant la legislatura i del perjudici que suposarà el mateix per a tots els policies nacionals, per a la institució i en conseqüència, per a la ciutadania en general". Per a Jupol, l'acord aconseguit entre Junts i el PSOE suposa "l'inici del desmantellament de la Policia Nacional a Catalunya i la seva expulsió d'aquest territori, tal com han fet amb la Guàrdia Civil a Navarra", ha denunciat Rivero.

L'acord de Junts amb el PSOE inclou un compromís per a la delegació integral de les competències d'immigració a la Generalitat, la publicació immediata de les dades de les balances fiscals, la supressió de l'article 43 bis de la llei d'enjudiciament civil (que posava en risc, a parer dels juntaires, l'aplicació de la llei d'amnistia), i que l'oli passi a ser aliment essencial amb un IVA del 0%. En concret, la delegació integral de les competències d'immigració, segons expliquen, es produiria mitjançant la via de l'article 150.2 de la Constitució espanyola, que preveu el traspàs de "facultats corresponents a matèria de titularitat estatal", mitjançant una llei orgànica específica per Catalunya. Una delegació que, segons Junts, anirà acompanyada dels recursos necessaris i permetrà a Catalunya fer una política integral perquè sigui el Parlament català qui determini una política pròpia.

Després de Jupol, també s'han produït crítiques per part de la Confederación Española de Policía (CEP). Aquesta organtizació també ha criticat el pacte de Junts amb el PSOE per la delegació de competències d'immigració. La CEP ha alertat de l'"afebliment de l'Estat" per l'acord amb Junts per cedir polítiques migratòries.

Acusen el PSOE de traspassar la política migratòria a "forces supremacistes"

Izquierda Española, un partit de nova formació amb exintegrants d'Izquierda Unida, Ciudadanos i el PSOE, ha acusat el PSOE d'haver pactat amb "l'extrema dreta de Junts" mesures "antisocials". En aquest sentit, ha titllat d'irracionalitat la cessió de les polítiques migratòries a la Generalitat, perquè assegura que portarà a fer "polítiques racistes i xenòfobes" a les "forces supremacistes", en referència a Junts i ERC. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!