El gremi policial espanyol està encès amb el darrer acord de Junts i el PSOE, especialment per la delegació de competències pel que fa a immigració. L’abast d’aquest acord encara és una incògnita, però el gremi policial espanyol està movent fils a Europa per boicotejar-lo. Així s’entén que el Sindicato Unificado de Policía (SUP) hagi enviat una carta a la comissària europea d’Afers d’Interior, Ylva Johansson, per reclamar-li que “fiscalitzi” i “impedeixi” que arribi a bon port l’acord del govern espanyol amb Junts per delegar les competències d’immigració al Govern a través d’una futura llei orgànica. No és la primera organització policial que es queixa, ahir mateix ja es van produir reaccions per part dels policies espanyolistes de Jupol.

Segons ha informat l’agència Europa Press aquest dijous, en el seu escrit el SUP assegura que “no existeix cap país de la Unió Europea que fragmenti la seguretat en diferents policies dins d’un mateix Estat”. En la seva advertència, el SUP diu que la delegació de competències “redundaria en la seguretat i perjudicaria greument les polítiques europees en matèria d’immigració que tan bons resultats està tenint”.

El sindicat policial espanyol va més enllà i considera que la delegació que s’ha anunciat xoca amb la pretensió europea que els estats tinguin capacitat per “filtrar i discernir l’estada d’immigrants irregulars sense ser detectats, fent més eficaç el sistema d’asil, cooperant en les crisis humanitàries i posant en marxa mesures contra la radicalització provinent de tercers països”.

“No podem ocultar la nostra por i incertesa respecte al futur més immediat de la Policia Nacional, ara condicionat i en perill d'acord amb els pactes assolits entre el govern espanyol i els partits nacionalistes i independentistes”, afegeix la carta. El sindicat subratlla que, d’acord amb la Constitució espanyola, les competències en matèria d’immigració són exclusives de l’Estat i que a través de la Llei Orgànica 2/86 es regula les atribucions de les forces i cossos de seguretat, s’articula que la immigració i estrangeria són competències de la Policia Nacional.

Subratllen les seves competències en immigració

És per això que destaquen per reforçar els seus arguments contra l’acord que la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres té encomanat per llei “el control d’entrada i sortida del territori nacional d’espanyols i estrangers; la prevenció, persecució i investigació de les xarxes d’immigració il·legal, i en general, el règim policial d’estrangeria, refugi i asil i immigració”.

“Sol·licitem a la Unió Europea que atengui la nostra petició de fiscalitzar aquestes actuacions del govern d’Espanya i impedeixi, dins del marc legal, que es transfereixin les competències d’immigració a la Generalitat de Catalunya”, conclou l’escrit, que firma la secretària general del sindicat, Mónica Gracia.