L’independentisme, Pablo Iglesias, La Sexta i, sobretot, l’alcaldessa de Madrid Manuela Carmena. Aquests han estat el blanc dels atacs en un grup de Whatsapp de policies locals de la capital d’Espanya.

Les converses del grup -a les que ha tingut accés eldiario.es -comencen la nit de l’1 d’octubre. Aquell dia Carmena va publicar un tuit on qualificava de “gran error” la violència exercida contra els votants del referèndum, i reclamava “no oblidar la voluntat de tants catalans que volen expressar-se”.

El País es va fer ressò de les declaracions de Carmena, i la notícia va ser compartida al grup de Whatsapp. A partir d’aquí, comencen les recriminacions i insults contra l’alcaldessa. “El que és terrible és que ella no hi fos al despatx d’Atocha quan van matar els seus companys”, escriu un policia, que afegeix que és una “vella menyspreable”. “Que es mori la zorra aquesta”, en diu un altre.

Les desqualificacions contra Carmena donen pas a les de l’independentisme. Alguns agents celebren la repressió policial contra els votants i arriben a demanar un atemptat com el de La Rambla. Algun ironitza dient que si els ferits “s’haguessin quedat a casa jugant als tazos” no hagués passat res.

Pel 12-O, els comentaris contra Carmena revifen després que l’Ajuntament va cedir un espai municipal per un acte que els agents van considerar “contra el Dia de la Hispanitat”. “Per a això sí, per posar la bandera no, tros de vella filla de la grandíssima”, clama un, mentre un company ho remata titllant-la de “filla de la grandíssima puta roja de merda mal parida”. Un dels policies arriba a desitjar-li una “mort lenta i agònica”.

A més de Carmena i la violència policial de l’1-O, els agents escriuen contra La Sexta i, més en concret, contra Ana Pastor i Antonio García Ferreras. D’ells se'n diu que “tant de bo” siguin víctimes del proper atemptat. A això, es desitja que “exploti” La Sexta en general, i que es trobin dins Pablo Iglesias i Gabriel Rufián.

Denúncia d’un policia

El grup de Whatsapp el formaven 200 agents municipals -tots treballadors del torn de nit a Madrid- tot i que ara en té 115 per la desbandada de les últimes setmanes. Els més actius contra Carmena i l’independentisme en serien mitja dotzena.

Per contra, un altre dels agents va presentar una denúncia el passat 13 de novembre per “delictes d’amenaça”. Es tracta d’un policia que també és delegat sindical de CCOO, i que hauria reforçat la seva seguretat i la de la seva família “per por de represàlies”.

Per la seva banda, els agents haurien justificat les declaracions dient que era una “xerrada divertida” en un grup privat d’agents.