La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha explicat aquest dimecres que l'Onze de Setembre es farà una "mobilització presencial molt descentralitzada amb estrictes mesures de distància". En una entrevista a RAC1, Paluzie ha assegurat que tenen confirmats 90 punts de concentració al territori per la Diada i que es complirà la distància de 2 metres entre manifestants i l'ús obligatori de mascaretes. "Estem valorant si marcar les distàncies a terra amb guix o alguna pintura no permanent", ha afirmat.

Segons Paluzie, si estem en una situació de confinament total, "la mobilització no es farà" i ha admès que es necessitaria l'estat d'alarma per impedir-la: "El dret a manifestació no es pot prohibir". A més, ha destacat que s'han escollit diversos edificis on "expressar missatges", com "jutjats, estacions de Renfe, tresoreries i SEPEs".

"Qualsevol ciutadà que comparteixi els lemes és benvingut a mobilitzar-se", ha remarcat. La presidenta de l'ANC ha reivindicat l'"experiència" de l'entitat en l'organització de manifestacions des de fa anys i ha assenyalat que s'han dut a terme protestes de petit format els darrers mesos "i en cap s'hi han vist imatges d'aglomeracions generadores de riscos, sinó que s'actua amb molta responsabilitat". "No es compartiran pancartes", ha dit.

Dret a manifestar-se

Paluzie ha demanat "no renunciar a drets fonamentals" com el de manifestació i ha comparat la protesta amb la tornada a la feina de la ciutadania malgrat la pandèmia de la Covid-19. "El dia Onze de Setembre l'independentisme ha d'explicar i exposar al carrer el seu missatge polític amb moltíssimes mesures. És un dia molt important per reivindicar la independència", ha assegurat.

Malgrat que la mobilització es farà en diferents punts del territori, hi haurà un acte polític central a Barcelona amb diversos parlaments amb la idea que es pugui seguir arreu de Catalunya. Aquest tindrà lloc davant la seu de l'Agència Tributària espanyola, situada a la Plaça Letamendi. A la capital catalana també hi haurà altres actes en punts emblemàtics de la ciutat com l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la plaça de la Universitat; el Banc d’Espanya, a la plaça de Catalunya; i a la seu de la Seguretat Social espanyola, a la cruïlla del carrer d’Aragó amb el passeig de Gràcia.