Agents de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i fiscal (UDEF) de la Policia Nacional de Las Palmas i de Madrid han entrat a la seu de la conselleria de Sanitat del govern de Canàries aquest dijous al voltant de les 8:30 hores per recopilar informació sobre el cas mascaretes. En concret, els agents busquen correus, documents i arxius digitals relacionats amb l'exdirector del Servei Canari de Salut (SCS), Conrado Domínguez, i l'exdirectora de Recursos Econòmics, Ana María Pérez, dins de les diligències del cas. 

Domínguez va acudir en qualitat d'investigat en la causa on s'investiguen els 4 milions d'euros pagats durant la pandèmia a l'empresa RR7 United per un milió de mascaretes, que no es van rebre mai. De fet, van ser destruïdes per agents de Duanes en el Port de La Luz després d'arribar un carregament procedent d'Etiòpia i constatar-se que estaven falsificades. Conrado està investigat per presumptes delictes de tràfic d'influències i prevaricació administrativa. 

Conrado, a la Fiscalia Europea

Conrado Domínguez va dimitir el novembre de 2022, després de dos anys al càrrec durant el govern del socialista Ángel Víctor Torres. La Fiscalia Anticorrupció de Las Palmas va demanar el registre dels correus el 2022 en el moment que va presentar la querella pel cas mascaretes. Després d'una instrucció inicial en el Jutjat número 7 de Las Palmas, la causa va passar a mans de la Fiscalia Europea en considerar que es podien haver fet servir fons comunitaris. Ara, el tribunal europeu investiga l'exdirector del SCS, juntament amb altres, com l'administrador de l'empresa RR7, Rayco González, acusat d'estafa agreujada i blanqueig de capitals, així com Ana María Pérez també acusada de prevaricació. 

L'exdirector del SCS es va acollir aquest dilluns al seu dret a no declarar davant la fiscalia europea al·legant que no tenia accés a tota la informació que hi ha a la causa. El passat mes de març, la Fiscalia Europea va aixecar el secret de les actuacions a través d'un decret on assenyalava que les fiscals responsables del cas van demanar ajuda a les delegacions d'Itàlia, Bèlgica i el Regne Unit a la recerca de noves connexions del cas per esclarir les condicions de l'operació. 

Cas mascaretes a Canàries

Durant la investigació del cas, la UDEF va informar sobre una possible "implicació" d'altres persones, entre elles la dona de Rayco González i l'empresa Yilhal Import and Export, representada per Ishan Mahmoud Mohammed Al Sabbagh, intermediari establert a Londres i qui va contactar amb l'empresa canària per aconseguir les mascaretes. Precisament arran d'aquestes investigacions, el març de 2023, diverses fiscals europees van sol·licitar ampliar l'autorització dels agents de la UDEF per poder analitzar les converses telefòniques entre Rayco González, la seva dona i Ishan Mahmoud Mohammed Al Sabbagh, i de l'intermediari Samuel Machín. A més, també van demanar que es poguessin analitzar arxius d'imatges, àudio, vídeo o documents continguts en els telèfons analitzats i la UDEF va lliurar a la Fiscalia Europea un disc dur amb una carpeta denominada 'telèfon Rayco'. 

En paral·lel, la Fiscalia Europea també té sobre la taula quatre contractes del Servei Canari de Salut per import total de 12,3 milions d'euros en el marc del cas Koldo. Cal recordar que l'Audiència Nacional indaga en una sèrie de contractes i que la Fiscalia Anticorrupció va donar trasllat de quatre d'ells relatius a Canàries a l'òrgan comunitari en entendre que es van abonar amb fons europeus i que, per tant, són competència de l'òrgan comunitari.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!