La Policia Nacional ha detingut el major representant de la comunitat musulmana a l'Estat espanyol. Es tracta del sirià Aiman ​​Adlbi Adlbi, president de la Comissió Islàmica d'Espanya, a qui acusen de pertànyer a una xarxa de finançament del terrorisme islàmic.

La detenció s'ha produït a Tenerife, en una operació coordinada des de l'Audiència Nacional pel jutge Manuel García-Castellón. Adibi, de 74 anys, va ser arrestat juntament amb Mohamed Safwan Baba Kabel, també sirià de 70 anys, i Mohamed Hatem Rohaibani Sleik, de la mateixa nacionalitat i de 61 anys. Els agents van practicar diversos registres.

Operació Wamor

Aquesta operació forma part de l'anomenada Wamor que ja el juny del 2019 va desarticular una xarxa que es dedicava a enviar fons a Síria i altres zones del conflicte per recolzar accions armades de grups radicals. Aleshores, les diligències van dirigir-se a una família siriana que vivia a Madrid, coneguda com els Kutayni, que havia obert diferents negocis per canalitzar els moviments irregulars de transferències.

Anteriorment, va ser detingut al Marroc en una operació conjunta amb les autoritats de Rabat, un jove de Sevilla que planejava atemptar contra la Setmana Santa sevillana. El sospitós volia immolar-se enmig de la multitud. Un presumpte col·laborador va ser detingut dies més tard a Espanya.

El perfil d'Adlbi

Ayman Adlbi, de 74 anys, metge de professió i també sirià de naixement encara que assentat a Espanya des de la dècada dels 70, va ser nomenat president de la Comissió Islàmica aquest estiu. Lloat i reconegut, fins i tot per polítics socialistes, liderava una organització amb una forta influència dins la Unió de Comunitats Islàmiques d'Espanya, l'UCIDE. Després de la seva detenció, Adlbi ha estat posat en llibertat provisional. Als investigats en aquest procediment se'ls atribueixen els delictes de la pertinença a organització criminal, col·laboració amb organització terrorista, finançament de terrorisme, blanqueig de capitals, frau fiscal, falsedat documental i afavoriment de la immigració il·legal.

Una de les seves últimes aparicions va ser, precisament, donant suport al govern de l'Aràbia Saudita aquest mes de març en una cerimònia de signatura amb la recepció del secretari general del MWL, el xeic, Mohammad Bin Abdulkarim Al-Issa. El memorandum d’interès va incloure la preparació d’un pla d’acció amb un calendari específic per activar els continguts del 'Document Makkah Al-Mukarramah' a l'Estat espanyol i els països de parla hispana i la creació d’un centre juvenil orientat a "promoure els principis d'amor i convivència".

Aiman ​​Adlbi fONT mwl

Foto: Aiman ​​Adlbi amb el xeic àrab Mohammad Bin Abdulkarim Al-Issa / Font: MWL