El Congrés dels Diputats, on es troba la seu de la Junta Electoral Central, és aquest dilluns una fortificació. Un desplegament especial d'agents del Cos Nacional de Policia, degudament armats, estan reforçant els accessos del parlament espanyol. Segons fonts policials, el motiu és l'arribada dels eurodiputats que han d'acreditar-se aquest migdia davant la JEC, on estan convocats a les 12 del migdia per a jurar o prometre acatar la Constitució.

Policia espanyola Congrés Diputats   Nicolas Tomás

Es dona la circumstància que l'òrgan electoral va dir als eurodiputats electes Carles Puigdemont Toni Comín que havien d'anar fins a Madrid per a poder accedir a la condició plena del càrrec, que si no no adquiririen. Els policies espanyols estan fins i tot escorcollant les clavegueres dels voltants del Congrés. Una escena que recorda al ple d'investidura fallit del president Puigdemont al Parlament de Catalunya l'any 2018. Tant Puigdemont com Comín no tenen intenció de viatjar a Madrid, després que el jutge Pablo Llarena hagi denegat retirar l'ordre de detenció nacional.

Per altra banda, Oriol Junqueras tampoc podrà assistir-hi, després que el Tribunal Suprem li denegués el permís. Una decisió que la seva defensa ja ha recorregut.