L'exdiputat al Congrés per Esquerra, Joan Tardà, ha publicat a twitter un debat on participarà per abordar el model d'Estat que interessa a Catalunya. L'acte, anomenat 'La República que necessitem' se celebrarà dilluns que ve, al costat de la diputada de la CUP, Natàlia Sánchez, i la consellera per l'Eixample de Barcelona en Comú, Mar Trallero. Així doncs, una xerrada emmarcada amb tres ponents d'esquerres i cap del partit independentista Junts per Catalunya. Així ho ha anunciat Tardà: "Per si és d'interès", acompanyat de tota la informació.

El que ha causat més rebombori són les dues banderes utilitzades en el cartell per anunciar aquesta trobada, que també serà en format virtual: la republicana espanyola i la senyera catalana però, en cap cas, l'estelada. L'acte l'organitza el Garrofer Espai de Debat i col·laboren diferents entitats veïnals del barri del Guinardó de Barcelona.

Joan Tarda TUIT Banderes

Tuit de Joan Tardà

L'exdiputat de la CUP Antonio Baños ha contestat Tardà amb ironia: "Ara em balla el cap. Quina és la república que necessitem? La de la bandera gran tricolor a tota pantalla que domina el cartell o la de la bandera petiteta que fa servir la comunitat autònoma? O potser una on la petiteta s'amagui sota el fratern aixopluc de la patria grande espanyola?". 

Antonio Banos TUIT Tardà

Resposta d'Antonio Baños a Tardà a través de twitter

Tardà, ara reconvertit en tertulià, però un dels màxims representants de l'independentisme republicà d'ERC durant molts anys al Congrés, ha estat molt actiu en les seves opinions públiques durant el que portem de negociacions des del passat 14 de febrer per constituir una legislatura de Govern. Sense anar més lluny, ahir va carregar contra Junts per Catalunya en una entrevista a La Vanguardia: "Junts ha creat un relat de falsedats per semblar patriotes de veritat". I va establir un paral·lelisme entre Junts i el PSC: "Hi ha un interès comú per tancar el pas al republicanisme perquè se senten amenaçats". I ha fet referència que el PSC se centra "en l'àmbit metropolità", mentre que "el nacionalisme veu com el republicanisme l'està desplaçant en l'hegemonia o el lideratge en l'àmbit nacional". 

Amb l'anunci avui de Pere Aragonès per una investidura en solitari que el convertiria en president i, a la vegada la sorpresa de Junts per aquesta proposta, els camins entre ambdós partits continuen sense un punt de trobada marcat. Tardà dibuixa l'escenari que els republicans es trobaran amb l'oposició al Parlament on haurien d'afrontar, segons indica, un perill: "El PSC i Junts rivalitzaran diàriament, permanentment i a l'alça, per veure qui rebenta abans el Govern republicà, ja que el seu objectiu és impedir la futura hegemonia del republicanisme".

Fotografia de portada: Joan Tardà a la sortida del Suprem el 27 de febrer del 2019.