L'exdirigent d'Esquerra Joan Tardà, ara reconvertit a tertulià, encara l'escolten quan parla. Per això, no han passat desapercebudes les seves darreres declaracions sobre les negociacions per formar un nou Govern i, sobretot, el retrat que ha fet de qui teòricament ha d'acabar sent, novament, el company de legislatura del seu partit: "Junts ha creat un relat de falsedats per semblar patriotes de veritat", ha dit en declaracions a La Vanguardia.

Tardà compara Junts i PSC

Lluny de quedar-se amb el titular, Tardà ha llançat una bateria de definicions cap a aquest partit que l'ha portat a establir un paral·lelisme entre Junts i el PSC: "Hi ha un interès comú per tancar el pas al republicanisme perquè se senten amenaçats". I ha fet referència que el PSC se centra "en l'àmbit metropolità", mentre que "el nacionalisme veu com el republicanisme l'està desplaçant en l'hegemonia o el lideratge en l'àmbit nacional". 

A més, també hi veu una altra similitud entre aquests dos, a qui considera partits "pares fundadors de la segona restauració borbònica" que pacten "no només a la Diputació de Barcelona, sinó a la majoria de consells comarcals". A l'àmbit estatal, on precisament qui ha apostat per tancar acords ha estat Esquerra amb el PSOE de Pedro Sánchez, no hi fa referència.

A partir d'aquí, si no es tanca un acord, Tardà dibuixa l'escenari que els republicans es trobaran amb l'oposició al Parlament on haurien d'afrontar, segons indica, un perill: "El PSC i Junts rivalitzaran diàriament, permanentment i a l'alça, per veure qui rebenta abans el Govern republicà, ja que el seu objectiu és impedir la futura hegemonia del republicanisme". I imaginant-se un altre panorama, el de repetir les eleccions, que podrien caure en plenes vacances del mes de juliol, aquestes suposarien "un gran actiu d'irresponsabilitat per part de Junts".

Quin objectiu persegueix Junts, segons Tardà?

Per què està convençut d'aquesta estratègia de destrossa contra Esquerra per part del partit de Puigdemont? D'entrada, Tardà ho justifica perquè el partit, després de diferenciar-se del PDeCat, està encara en un procés fundacional "amb moltes contradiccions" i intenta muscular-se "a partir de la bossa de convençuts" independentistes. Dir que no ara suposa per a Junts "intensificar" el seu nacionalisme, encara que reitera que ho veu "postís", també pel que fa al grau d'independentisme. Tot plegat, per tornar al principi de la qüestió que planteja: "El discurs de falsedats" necessari, segons considera, per prendre part d'una cursa on cal demostrar qui té més o menys conviccions.

Tardà conclou: "Junts no ha volgut fer els deures, com ara analitzar, reflexionar, repensar com s'ha d'afrontar el darrer tram que ens ha de portar a exercir el dret d'autodeterminació", mentre que assegura que "Esquerra sí que ha fet tot aquest treball" perquè no se situen "en escenaris màgics". I recorda que les darreres eleccions les ha guanyat, per la mínima, el seu partit mentre que Junts "ha intentat competir per veure si es podia quedar amb el tros més gran del pastís independentista" i ells, assegura, que pel que es preocupen ara és sobre "com fer aquest pastís més gran i acumular forces".

Fotografia de portada: imatge d'arxiu de Joan Tardà l'any 2019