Una polèmica és constant a Berlín en relació amb Espanya perquè un dels seus carrers està dedicat a la Legió Cóndor i a l'Espanya franquista. El nom tendeix a passar desapercebut, perquè requereix una explicació històrica, però a la capital alemanya hi ha un debat constant sobre si s'ha de canviar el nom del carrer. Per ara el nom es manté.

El carrer es deia "Wannseestrasse", però el 6 de juny del 1939 els nazis van canviar-lo per "Spanische Allee", en honor a la Legió Condor alemanya que va lluitar a Espanya a favor del general Francisco Franco. Va ser la força aèria que va destruir Gernika, i també va fer forts atacs a l'Alt Maestrat. Més tard atacarien Varsòvia (Polònia) Roterdam (Holanda), Belgrad (Sèrbia) i Coventry (Anglaterra) durant la Segona Guerra Mundial. "Spanische Allee" es podria traduir com "Avinguda espanyola" i està al districte de Zehlendorf.

L'SPD i els Verds del districte ja van intentar el 2019 modificar el nom, però la CDU s'hi va oposar amb l'argument que ara ja només fa referència a la geografia. Però per a Die Linke i altres col·lectius no n'hi ha prou, perquè la referència del carrer a la Legió Cóndor no es pot obviar. Cada any surt la qüestió, com en aquesta commemoració de les Brigades Internacionals. "Avui hem recordat la creació de les Brigades Internacionals el 1936, que van ajudar la República espanyola en la lluita contra el feixisme franquista. Encara hi ha una "Spanische Allee" a Berlín que commemora el suport dels nazis al règim franquista. Vergonya", indica Carsten Schatz, de Die Linke.

Carsten

El partit que s'oposa més al canvi de nom del carrer és la formació ultra AfD.

La polèmica per la denominació del carrer dura des de fa dècades. El 1998 l'Ajuntament va decidir posar en una cantonada poc visible de l'avinguda el nom de "plaça Gernika", per compensar les crítiques, també del País Basc. L'atac a Gernika, immortalitzat en el quadre de Picasso, va causar més de 2.500 morts. A l'acte inaugural de la plaça van convidar l'alcalde de la ciutat basca.

Però la polèmica va seguir a la ciutat. El 9 de juny del 2009 es va inaugurar un tauler informatiu al costat de la parada d'autobús de Tews-Strasse. Al taulell hi ha fotos de la desfilada de la victòria de la Legió Còndor a Berlín, de la pintura de Picasso i de la ciutat de Gernika destruïda.

Jaime

El cartell explicatiu que hi ha a l'"Spanische Allee" de Berlín on explica la vinculació a la Legió Cóndor | @iacbe

El debat, però, no està resolt i segueix havent-hi pressió per canviar el nom de l'avinguda. A Alemanya està prohibit qualsevol signe d'exaltació del nazisme, però en aquest cas de moment el nom d'"Spanische Allee" se n'ha salvat, amb l'excusa que l'exaltació és indirecta.