L'Ateneu Barcelonès, històrica entitat cultural de la ciutat, torna a estar al centre de la polèmica, en aquest cas per la decisió de la seva presidenta, Isona Passola, de despatxar de forma fulminant la coordinadora cultural, Diana Cot. L'acomiadament es va produir la setmana passada, però no ha transcendit fins avui, i ha provocat una forta controvèrsia a l'entitat. L'escriptor Sebastià Alzamora no ha dubtat a criticar la decisió de Passola. "Ningú que conegui Diana Cot, i la seva capacitat i esperit de feina, pot entendre aquest acomiadament, Isona Passola", ha indicat a la xarxa. El també escriptor Jordi Coca ha atribuït la polèmica a la manera de fer de Passola. "Si coneixes la Isona s’entén tot, Sebastià", li ha dit, i Alzamora li ha acabat donant la raó. "La conec, Jordi (potser menys del que em pensava)", ha deixat anar. El també escriptor, i periodista, David Castillo, ha opinat també que "és una vergonya com una casa de pagès".

Si aquesta és la polèmica pública, a l'interior de l'entitat la discussió encara és més encesa, i hi ha qui atribueix les decisions de Passola a la seva proximitat a ERC i al fet "que ara se senten forts". Un soci de l'Ateneu s'ha queixat en declaracions a ElNacional.cat, especialment de les formes que usa l'actual direcció, i recorda que ja hi ha hagut altres acomiadaments. "Conec la Diana personalment i el que han fet és una marranada. No s’ho mereix, en absolut. Entenc que una junta vulgui reordenar el personal, perquè l’Ateneu no és una entitat pública. Però una treballadora que ha estat 13 anys a la casa… fotre-la fora així fa molt lleig", ha lamentat.

Sebastià Alzamora
 
Escriptors ateneu
Escriptors ateneu

El de Diana Cot és el tercer acomiadament destacat de l'Ateneu després de l'entrada d'Isona Passola, després de l'acomiadament del gerent Daniel Ortiz i del director de la biblioteca, Àlex Cosials, a finals de l'any passat. L'acomiadament de Cosials va provocar que dos membres de la junta pleguessin en senyal de protesta –el vocal primer Joan Safont i la bibliotecària Teresa Mañà– i que Jordi Coca es donés de baixa de la històrica entitat després de 40 anys de soci.

isona passola parlament
Isona Passola al Parlament

L'arqueòleg Jordi Serrallonga s'ha preguntat què passa a l'Ateneu amb tants acomiadaments significatius. "Ho vaig dir amb l’acomiadament improcedent del bibliotecari Àlex Cosials, ara hi torno després del déjà-vu amb la coordinadora cultural Diana Cot (13 anys a la casa). Què passa a l’Ateneu Barcelonès? Com a científic i soci estimo aquest referent de la cultura a Catalunya. [Em poden donar] una resposta? Gràcies", ha indicat.