El setmanari polític francès Le Point, el més influent de França, ha manifestat davant la reunió de la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol, que les possibilitats d'un acord "són ínfimes".

"Les perspectives d’un acord són ínfimes perquè les posicions del govern espanyol i de l’executiu regional de l'independentista moderat Pere Aragonès estan confrontades. Pedro Sánchez s'ha tancat a la principal demanda dels independentistes: un acord per l'organització d'un referèndum d'autodeterminació. "Si ens trobem davant de demandes de línia dura, és clar que la discussió no durarà gaire", ha insistit [Sánchez]. Un referèndum d'autodeterminació seria "contrari" a la Constitució, va dir", explica Le Point.

El setmanari també té en compte la tensió interna que viu el Govern, per les diferents posicions sobre l'ampliació de l'aeroport de Barcelona. Encara no aborda el fet que Aragonès exclogués els negociadors que proposava Junts. 

Le Point

"Espanya: noves negociacions entre Madrid i els independentistes. Les perspectives d'acord són ínfimes", assenyala Le Point

"Des de les eleccions catalanes [i l'inici de la presidència d'Aragonès], les relacions entre Madrid i Barcelona s’han calmat, cosa que ha permès la represa de les negociacions i l’acord sobre un controvertit projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Però [les tensions] s'han revifat amb la decisió del govern central de suspendre aquest projecte la setmana passada, a causa d’una "pèrdua de confiança" en el govern regional independentista, afectat per les tensions entre ERC i Junts, la formació de Carles Puigdemont", assenyala.

Segons Le Point, Sánchez només acceptarà celebrar un referèndum o consulta sobre una hipotètica "concessió de noves competències a la regió". 

Mentrestant, l'exvicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha decidit plantar el TSJC i ha anunciat per sorpresa i via twitter que no es presentarà a la declaració prevista per aquest dimecres a la tarda per haver debatut sobre l'autodeterminació i la monarquia espanyola. L'anunci l'ha fet només dues hores abans de l'hora en què estava citat i just després de la declaració de l'expresident del Parlament Roger Torrent i d'Adriana Delgado, exmembre, també de la Mesa, que han comparegut aquest matí.

"No té sentit dialogar amb jutges i fiscals repressors, que no entenen conceptes bàsics com la separació de poders", diu en el seu tuit i recorda la via europea que ha volgut començar presentant el recurs d'empara al Tribunal Constitucional