El Tribunal de Comptes exigeix a l'expresident i eurodiputat Carles Puigdemont 1,9 milions d'euros, igual que a altres alts càrrecs del Govern que ara es troben davant d'unes fiances per unes quantitats de diners altíssimes i d'un temps molt limitat per reunir-les. 

Segons explica El Confidencial, l'escó d'eurodiputat li servirà al president a l'exili a l'hora de fer front a la demanda del Tribunal de Comptes igual que li ha servit per allargar el procediment de les euroordres el fet de tenir immunitat parlamentària. 

El Tribunal de Comptes embargarà propietats a la quarantena de càrrecs de l'administració entre 2011 i 2017 si aquests no poden pagar les quantitats exigides. En el cas de l'expresident, a falta de propietats lliures d'hipoteques, només compta amb el seu sou d'eurodiputat. Ara bé, si l'òrgan pretén embargar el sou de Puigdemont toparà amb una sèrie de murs del reglament del Parlament Europeu.

Un terç del sou

Segons el seu advocat, Gonzalo Boye, el sou de Puigdemont és "pràcticament intocable". Fonts del Parlament han explicat al citat digital que el reglament només permet embargar un terç del sou, de la indemnització que reben un cop acabat el seu mandat o de la pensió de jubilació amb què compten.

Concretament, el reglament diu el següent: "L'assignació prevista a l'article 10 de l'Estatut (el sou que reben els eurodiputats), la indemnització transitòria o la pensió de jubilació podran ser confiscades, dins el límit d'un terç del seu valor, per una resolució judicial o una decisió de l'autoritat administrativa competent".

En la mateixa línia, el reglament segueix: "El secretari general cursarà instruccions amb vistes a l'execució de tal mesura, vetllant per l'exercici efectiu del mandat del diputat i pel bon funcionament del Parlament, prèvia entrevista amb l'interessat". Actualment, el secretari general és l'alemany Klaus Welle

Els eurodiputats reben un sou de 6.824,85 euros nets mensuals, un terç seria uns 2.274,95 euros.

El Tribunal de Comptes ha mantingut en 5,4 milions d'euros la petició de fiança a 34 excàrrecs del Govern per l'acció exterior entre 2011 i 2017. La delegada instructora els dona 15 dies hàbils (que van començar a comptar dimecres passat) per abonar-la de forma solidària entre els afectats. Si els responsables de les presumptes despeses indegudes no abonen la quantitat reclamada en el termini fixat, es procedirà a embargar-los béns. 

L'acta de liquidació provisional que el Tribunal de Comptes va entregar als afectats xifrava les despeses suposadament irregulars en 5.422.879,48 euros. Les úniques partides que han patit lleugeres variacions a la baixa han estat les atribuïdes a les delegacions de la Generalitat a Dinamarca i Croàcia.

 

Foto principal: L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont / EFE