Unidas Podemos ha proposat regularitzar totes les persones migrants que estiguessin a Espanya a l'inici de l'estat d'alarma, el 14 de març, en situació irregular. El portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha estimat que la mesura beneficiaria al voltant de 600.000 persones. D'altra banda, la formació també ha plantejat atorgar la nacionalitat espanyola a aquelles persones estrangeres que hagin treballat durant l'estat d'alarma en serveis considerats essencials. 

Echenique ha defensat en roda de premsa al Congrés aquest dimecres que són mesures per garantir els drets humans, combatre l'economia submergida, garantir el sistema de pensions i "acorralar" el racisme.

El reconeixement de la nacionalitat espanyola de forma extraordinària -per carta de naturalesa atorgada per decret- a aquells "herois" que han treballat durant l'estat d'alarma -en tasques de neteja, sanitàries, de cures, transports o alimentació- és una mesura "decent, justa i patriòtica", ha dit.

Pel que fa a la regularització de persones migrants sense permís de residència, sol·licitants d'asil o afectades per una pèrdua sobrevinguda de l'autorització, planteja concedir-los el permís de residència i treball. "L'actitud d'un govern progressista ha de ser valenta, expeditiva per evitar una situació que pot generar sens dubte exclusió social i greus patiments", ha afirmat Echenique.

"Posar fi a la irregularitat administrativa" és la "decisió correcta des del punt de vista sanitari i econòmic" a banda de ser-ho per "justícia social i drets humans", ha afirmat. Es tracta d'una mesura que no s'ha consensuat amb el PSOE, soci del govern de coalició, però que s'ha comunicat a la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, al matí.

Unidas Podemos ha enviat un document obert a la resta de grups per negociar i trobar punts en comú sobre aquesta qüestió.