El referèndum ja no és una línia vermella per a Podemos per iniciar el diàleg amb el PSOE. Així ho han confirmat fonts podemistes a El Nacional, després que aquest dijous el número dos de la formació, Íñigo Errejón, hagi assegurat que estan disposats a asseure's a la taula amb el PSOE "amb la mà oberta" i "sense línies vermelles".

Tot i que des del partit han admès que els pactes sempre comporten cessions, han volgut remarcar que el PSOE "s'equivoca" si creu que l'encaix de Catalunya no passa per més democràcia i han criticat que des de les files socialistes sí que es segueixin posant punts innegociables de cara a un diàleg entre ambdues formacions.

La premonició valenciana

"És clar que és negociable, en la forma i en el fons", va dir sobre el referèndum la líder de Compromís, Mònica Oltra. En una entrevista a la Ser el 8 de gener, Oltra, el partit de la qual va anar coalligat amb Podemos a les generals, va criticar "les posicions inamovibles" i va mostrar-se convençuda que es podria constituir a Espanya un govern "progressista i de canvi a la valenciana".

Aquestes paraules venien precedides d'unes del líder dels morats, Pablo Iglesias, el 28 de desembre, on va afirmar que la Llei 25 d'Emergència Social, una de les seves propostes estrella, era més prioritària que no pas consultar la ciutadania catalana.

La gran coalició

Des de Podemos temen que el pacte d'ahir entre PP, PSOE i C's per acordar les noves meses de les Corts espanyoles, i que va fer president del Congrés a Patxi López, pugui estar dibuixant una gran coalició a l'alemanya. Per això, Errejón ha insistit aquest matí que la prioritat és que "el PP no repeteixi a la Moncloa".

De moment, els de Pedro Sánchez no han cedit ni una coma. L'entesa d'ahir amb els de Rajoy i Rivera allunya una de les seves altres promeses clau, la constitució de quatre grups parlamentaris, que havia de permetre tenir veu pròpia a la confluència gallega, catalana i valenciana.