Les posicions entre PSOE, Ciutadans i Podemos no han variat després de la reunió mantinguda avui per les tres forces al Congrés. Els taronges rebutgen un document que ha presentat Podemos amb 20 mesures. Segons el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, la intenció dels podemistes era "substituir" les 200 mesures del pacte entre PSOE i C's, per aquest nou text. No estan d'acord amb aquesta idea, per bé que Villegas ha assegurat que en les properes hores els donarien resposta, per "formalitzar" la seva opinió i per "cortesia amb la seva feina". No pensen igual a Ferraz, però són socis de pacte, i asseguren que no es trencarà.

Segons el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, el PSOE està obert a repensar l'acord. "Creiem que encara hi ha punts d'intersecció", ha dit Hernando. "La nostra via segueix sent la del 199" ha afegit. És a dir, aquella que passi per el vot afirmatiu de Podemos, C's i el PSOE. Així mateix, el de Ferraz que es trucaran en les properes hores, per tal d'impulsar "un projecte plural i de canvi per a Espanya". Tanmateix, ha estat taxatiu a no acceptar de propostes que són centrals per a Podemos, i que han recordat que no volen incorporar.

"No negaré que és molt difícil" ha dit Hernando, que s'ha mostrat optimista. El socialista assegura que avui "s'han dit a la cara allò que volen". És a dir, Ciutadans, la via dels 130, amb el vot afirmatiu dels morats, i Podemos la dels 161, amb "les esquerres".

El document de Podemos

Els podemistes s'han negat a comparèixer i ho faran demà. El document de Podemos proposava les següents mesures, entre les quals no s'abandona el dret a decidir però s'emplaça a una taula a part entre En Comú Podem i el PSC. Sobre aquesta qüestió no se n'ha parlat a la reunió.

1. Renta garantida de 500 euros al mes
2. Recuperar el nivell de despesa en educació del 2009
3. Accés universal a la sanitat i recuperar els nivells de despesa del 2009
4. Recuperació del sistema de dependència als nivells d’abans del 2012
5. Impedir els desnonaments de les persones en risc d’exclusió social
6. Incrementar les atribucions dels organismes d’Inspecció del Treball i la Seguretat Social per garantir la igualtat entre homes i dones.
7. Despesa de 62.000 milions d’euros.
8. Proposta de reducció del dèficit del 2’5% per a la propera legislatura
9. Reducció del Salari Mínim Interprofessional a 900 euros
10. Revisió del Pla Nacional de Transició Energètica
11. Mantenir sota domini públic entitats com Bankia i Mare Nostrum
12. Acceptar que el període mínim del servei actiu del funcionariat per demanar excedència voluntària passi de 5 a 10 anys
13. Limitar la despesa anual de cada partit
14. Reduir de 10 a 5 anys el termini perquè els alts càrrecs puguin incorporar-se a l’empresa privada
15. Desplaçar a una taula de negociació amb En Comú Podem i el PSC la negociació territorial
16. Govern de coalició de les forces d'esquerra
17. Revisió de l’edat de jubilació per als 65 anys
18. Manteniment dels plans de despesa social i rescat ciutadà
19. Reestructuració del deute hipotecari
20. Revisió de la reforma del sistema electoral amb el PSOE i C's

"Com veu, Ciutadans no està inclòs en aquest acord", ha dit el taronja. Alhora, creu que "no és realista". Així, ha explicat que en els propers dies instarien els morats a "rectificar" la seva posició, per bé que els punts proposats disten "molt" del pacte amb el PSOE i que no el modificaran. 

La prèvia

La reunió ha durat més de 2'30h. L'objectiu de la trobada era buscar punts d'acord per tal d'investir amb una majoria suficient el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Segons havia pogut saber El Nacional de fonts podemistes, el text presentat per Iglesias ha estat elaborat per l'economista del partit, Nacho Álvarez. "Seran cessions, no traïcions" als principis del partit, asseguraven. Al seu torn, Girauta havia indicat que només estan oberts a mesures programàtiques, relacionades amb "qualsevol mesura que millori alguna de les mesures previstes al document, així com ho hem fet amb la societat civil", ha dit. 

Tampoc serà un text que es canviï per al Partit Popular (PP), segons el taronja. El diputat de C's, Toni Roldán, creu que el PP ja els ha negat "fins a quatre cops" les reunions i no els ha trucat "mai", i no tem que la ciutadania els percebi com a "intolerants", en tant que ells s'haurien obert "a tots els partits".

Protocol pactat

A més de Batet hi havia 17 persones més a la taula. Els de Ferraz estan avui formats pels històrics Rodolfo Ares i José Enrique Serrano, l'economista Jordi Sevilla i la senadora Maria Luisa Carcedo. Els taronges són els diputats Miguel Gutiérrez, Marta Martin, Juan Carlos Girauta i José Manuel Villegas, i l'economista Luis Garicano. Per la banda de Podemos, la nova incrorporació és Pablo Iglesias, sumat a Íñigo Errejón, Carolina Bescansa, Irene Montero, l'economista Nacho Álvarez, el membre d'En Comú Podem, Josep Vendrell, i el d'En Marea, Antón Gómez-Reino.

La taula era ovalada i la distribució és per grups de 2-3 membres per equip, intercalats amb la resta. L'arribada s'ha pactat: primer PSOE, després C's i finalment Podemos.