El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha posat condicions al pacte amb altres formacions després d'haver aconseguit 69 diputats al Congrés a Madrid. Iglesias ha definit com a "irrenunciable" el reconeixement del dret a decidir a la Constitució i la celebració d'un referèndum català, tot i que sí que ha defensat que per a Podemos "Catalunya és una nació, que ha de tenir un encaix constitucional diferent".

Favorables al referèndum

"Som favorables que es faci un referèndum", ha reiterat, i ha destacat que són "l'única força estatal capaç de liderar la necessitat i la concreció d'un nou acord territorial que respecti la plurinacionalitat constitucional del nostre país".

Reforma constitucional

"No toca parlar d'enteses amb partits, sinó de reformes constitucionals. Els 69 diputats, fins ara, de Podemos estendran la mà a totes les forces per fer els canvis constitucionals imprescindibles, ineludibles i inajornables al nostre país abans de parlar de qualsevol altra cosa", ha insistit sobre si donarà suport al PSOE.

Blindar els drets socials

"El primer per a Podemos és abordar els canvis constitucionals imprescindibles", ha assegurat el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, a la seva primera compareixença per valorar els resultats, en què ha enumerat com a canvis "irrenunciables" el blindatge constitucional dels drets socials, la possibilitat que els ciutadans revoquin l'Estat per incompliment de programa, i la reforma del sistema electoral.

Condicions i pacte

D'aquesta manera, tot i que Iglesias s'ha negat a parlar clarament de suports per a la formació del pròxim govern, ha donat a entendre que qualsevol pacte amb el seu partit i els seus socis a Galícia, Comunitat Valenciana i Catalunya –En Marea, Compromís i En Comú, respectivament– passarà necessàriament per l'acceptació d'aquests canvis a la Carta Magna, que serviran "per traduir constitucionalment una voluntat política de canvi de sistema".