La diputada canària María del Carmen Meri Pita deixa el grup d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats i s'integrarà al Grup Mixt. Així ho confirmen des del seu entorn, que assenyalen que dilluns farà una roda de premsa des de Las Palmas per a explicar la seva decisió. El motiu és la "deriva" que considera que afecta el partit i el grup parlamentari. D'aquesta manera el grup parlamentari morat es queda amb 33 diputats al Congrés, dos menys dels obtinguts el 10-N. Un és el de Meri Pita i l'altre el del també canari Alberto Rodríguez, que no han substituït malgrat la condemna del Tribunal Suprem.

La decisió l'ha fet saber a través d'una carta al grup parlamentari en un to molt dur. En la missiva, avançada per El Periódico de España, Meri Pita denuncia que "la deriva orgànica està allà, amb les seves individualitats, les seves misèries, les seves manipulacions, el seu sectarisme, les seves covardies i, cada cop més, els seus projectes biogràfics, molt més que polítics i molt lluny dels principis" que la van fer entrar en política. I rebla lamentant que Podemos "no és en aquests moments una organització democràtica ni molt menys plurinacional".

Una deriva que, segons Pita, s'ha traslladat al grup parlamentari. "De la mateixa manera que Podemos va desfer-se de l'opinió de la gent amb una direcció que va col·locar-se al marge de tothom i en funció dels seus propis interessos, la mateixa sort ha corregut aquest grup per als seus diputats i diputades", critica a la carta. Val a dir que Meri Pita assumia cada cop menys responsabilitats dins del grup parlamentari. Això sí, suposarà un vot menys per a l'espai polític, ja que no vol renunciar a l'acta, que és personal.

Podemos li reclama l'acta

Després de rebre la carta i saber de la decisió, des d'Unidas Podemos li reclamen que renunciï a la seva acta. "Estem davant la decisió d'una persona que va aconseguir una acta de diputada presentant-se a les llistes d'Unidas Podemos, i 140.000 canaris i canàries van votar Unidas Podemos perquè aquest projecte polític els representés al Congrés dels Diputats", asseguren fonts del grup parlamentari. Els seus fins ara companys de grup parlamentari consideren que, si no vol continuar representant el projecte pel qual es va presentar a les eleccions, "hauria de retornar l'acta als canaris i les canàries que van confiar en Unidas Podemos en lloc de comportar-se com una trànsfuga".

Amb aquesta marxa, el grup confederal d'Unidas Podemos passarà dels 35 diputats que va obtenir a les eleccions generals a 33, perquè continua sense voler substituir l'escó d'Alberto Rodríguez després que fos inhabilitat pel Tribunal Suprem i Meritxell Batet li retirés l'escó.