Unidas Podemos ha salvat, una vegada més al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de comparèixer al Congrés per donar explicacions sobre la gestió de l'Open Arms. La formació liderada per Pablo Iglesias ha fet aquest gest a la Diputació Permanent al Congrés quan els de Podemos han demanat reprendre les relacions.

D'aquesta manera, la formació morada dona suport a la compareixença de Sánchez, davant el ple del Congrés per a explicar els acords i el contingut de les dues últimes cimeres europees, però no votarà a favor de la petició sobre aquest tema. La portaveu adjunta d'Unides Podemos, Ione Belarra, ha avançat la posició sobre un dels punts que debatrà aquest dimarts la Diputació Permanent del Congrés, igual que ha avançat el rebuig a una petició similar, encara que destinada al fet que Sánchez expliqui, també davant el ple, la gestió de l'últim cas del Open Arms.

A això Unidas Podemos votarà "no" perquè considera, ha dit Belarra, que qui es va encarregar de la gestió de la situació del vaixell que va rescatar a més d'un centenar de persones en aigües del Mediterrani va ser la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, i no el president, que "estava de vacances" aquests dies.

Donada la distribució de representants dels grups parlamentaris en la Diputació Permanent, la posició d'Unides Podem resulta determinant perquè tirin endavant alguns dels punts a debat.

Carmen Calvo

Qui finalment compareixerà per donar les explicacions serà la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, en un ple extraordinari del Congrés que tindrà lloc el pròxim dijous a les 16h. La presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, ha sigut qui ha concretat el dia i l'hora a què se celebrarà aquest ple extraordinari, que s'ha hagut de convocar després que en la Diputació Permanent la petició de compareixença de Calvo hagi tirat endavant amb el vot a favor d'Unidas Podemos, com a grup proponent, del PP, Cs, ERC i PNB.