L’oferta llançada per Podemos al PSOE per confegir llistes conjuntes al Senat en les eleccions del 26-J -ja descartada pels socialistes-, era del tot desconeguda per qui presumiblement havia de ser el tercer soci, Izquierda Unida, que aquest dimecres ha revelat que no tenien cap coneixement previ d’aquesta iniciativa de Podemos malgrat haver tancat un acord electoral amb ells.

Així ho ha assegurat el secretari d'Organització d'IU, Adolfo Barrena, que a més ha assegurat que des de IU tampoc no es veu "possible" que aquesta coalició al Senat arribi a bon port, tot i que ha mostrat el seu respecte per "les propostes que faci cadascú".

En declaracions a RNE, Barrena ha reconegut que és "bastant complicat" unir-se electoralment a un partit en les eleccions al Senat i, mentrestant, competir en les llistes al Congrés, malgrat que hi hagi precedents històrics, com el pacte que l’any 2000 va subscriure precisament IU amb el PSOE.

"És una proposta que va sortir ahir, nosaltres no la coneixíem ni per descomptat la veiem possible. Respectem les propostes que faci cadascú, però nosaltres estem absolutament centrats en la coalició d'esquerres que estem plantejant i a això ens estem dedicant", ha argumentat.

Una possibilitat no negociada

Barrena ha assegurat que la possibilitat d'unir-se al Senat en les paperetes a la cambra alta "no ha estat mai a sobre de la taula" de negociació entre Podem i IU per tancar la seva coalició electoral i desconeix si es tracta d'una aposta personal del líder de Podemos, o ha estat adoptada pels seus òrgans de decisió. "Però a la taula de negociació no ha estat mai aquesta possibilitat", ha insistit.

Segons ha remarcat, la negociació entre Podemos i IU ha estat centrada a formar una coalició "d'esquerres" a la qual es poden sumar altres partits, amb l'objectiu de formar grups forts al Congrés i el Senat "amb intenció de ser decisius i que hi hagi polítiques de canvi que posin al centre el ciutadà".

L'aliança es presentarà amb un nom que encara no està decidit però que "ha de recollir tot l'esperit i sentit" de l'acord i que a més "sigui fàcil identificar de seguida", segons ha explicat Barrena.