Després d'arribar a un preacord electoral amb Izquierda Unida (IU) i enmig de la consulta a les bases podemistes que s'inicia avui i s'allargarà fins demà, Podemos ha fet un tercer moviment aquest dimarts. Conscients que el Partit Popular (PP) té la majoria al Senat, i que com a conseqüència del sistema electoral és difícil que cap altra força els superi a hores d'ara, els podemistes han remès una carta al PSOE proposant de fer llistes conjuntes per a la Cambra alta de cara als comicis del 26-J.

"L'entesa podria obrir-se a tots els actors socials i polítics que advoquen per aquest canvi progressista", indica la nota de premsa, que han fet arribar fonts podemistes. La decisió ha estat presa pel Consell Ciutadà Estatal de Podemos, amb l'objectiu "d'acabar amb el bloqueig del PP en aquest òrgan legislatiu". A parer de l'organització, l'estratègia podria servir com a "element il·lusionant i una pedra de toc" per a la conformació del govern d'esquerres que defensen els del partit de Pablo Iglesias.

De prosperar, la possibilitat d'assolir una majoria absoluta al Senat permetria impulsar reformes estructurals de la Constitució i altres polítiques de l'Estat. Amb l'aritmètica de la legislatura XI, la fallida, era numèricament difícil tirar endavant canvis substancials de la Carta Magna, si no era amb la majoria absoluta dels populars en la cambra de representació territorial. El 20-D el PP va obtenir el 60% de senadors amb el 28,7% de vot.

En la carta adreçada a Ferraz, s'apel·la a l'esperit de "generositat, pluralitat, equilibri". Sembla que l'objectiu seria adaptar-se a les necessitats de cada territori, incloent la possibilitat de despenjar-se en aquelles zones on, per un motiu o un altre, no fos possible de dur a terme. Els terminis d'inscripció són justos, de manera que el PSOE hauria de respondre durant aquesta setmana o la vinent.

La pregunta a les bases

L'endemà de la signatura de l'acord preelectoral que podria col·locar Podemos i Izquierda Unida en el camí d'una llista conjunta, les respectives formacions ja han encetat els processos democràtics interns per obtenir la ratificació de les bases. A les 11.00 d'aquest dimarts, ha començat la consulta de la formació morada, amb la següent pregunta:

Estàs d'acord que Podemos concorri a aquesta segona volta de les eleccions que se celebrarà el 26-J en aliança electoral amb Izquierda Unida, Equo i altres forces que aposten per un canvi real en aquest moment històric i que repeteixin en els mateixos termes que el passat 20-D les confluències En Comú Podem a Catalunya, en Marea a Galícia i Compromís-Podem-#És el Moment a València?

No és menor que Podemos vulgui parlar de "segona volta" i no de repetició electoral, que no és estrictament el mateix. Fa unes setmanes el líder d'IU, Alberto Garzón, va indicar que la introducció d'un element nou respecte dels comicis del 20-D podria servir per reduir l'abstenció electoral, engrescant la ciutadania a acudir a votar. Sembla que la hipòtesi és compartida amb Podemos, qui dilluns al vespre parlava de "la il·lusió" i la construcció "d'un nou espai polític" que estigués per damunt de les sigles.

La idea subjacent podria ser la de presentar el pacte com a extraordinari, inclinant el vot d'esquerres cap a ells. Les segones voltes tendeixen a polaritzar l'electorat, en la majoria de sistemes polítics on s'apliquen, el qual podria ser l'efecte desitjat: Podemos o PP, a qui volen "fer fora" de Moncloa.

"Estem molt il·lusionats, creiem que l'acord ens permet guanyar les eleccions al PP i desallotjar-lo a ell i les seves polítiques", ha dit la coordinadora d'àrees de Podemos, Irene Montero, aquest matí al Congrés sobre l'entesa amb IU. A parer de la podemista, l'acord permetrà "guanyar el país per a la seva gent". En aquest escenari, la formació morada es presenta com a "aliats" del PSOE, fet que podria obrir la porta a decantar els votants socialistes, o de centre-esquerra indecisos, cap a Podemos, com va explicar El Nacional.

La votació finalitzarà demà dimecres 11 de maig, a les 23.59 hores. En la votació, habilitada al portal www.participa.podemos.info, podran participar tots els inscrits amb data anterior al 17 d'abril.