El mateix dia que les Corts espanyoles es dissolen i Felip VI ha convocat noves eleccions, Podemos i Izquierda Unida (IU) segueixen avançant en el seu projecte per intentar conformar la '"gran confluència" per als comicis del 26-J. Els secretaris d'organització de Podemos i Izquierda Unida, Pablo Echenique i Adolfo Barrena, han mantingut una nova reunió aquest matí a Saragossa. Les perspectives d'entesa són favorables, de manera que els responsables dels dos partits han decidit crear un "equip de treball mixt" per elaborar un document conjunt de "mínims".

Echenique i Barrena mantenen les diferències en alguns punts, com han reconegut després de la trobada, però treballaran al llarg de la setmana per detectar les polítiques i mesures que tots dos defensarien per afrontar els nous comicis. Fins al moment estan d'acord amb separar les campanyes electorals, segons ha pogut saber El Nacional. "Ens adrecem a persones diferents, en això hi ha plena entesa", han indicat fonts podemistes a aquest diari. 

Les eleccions espanyoles han revifat l'especulació d'un sorpasso al PSOE que tradicionalment ha sobrevolat l'esquerra espanyola. Per alguns sondejos, ambdues formacions sumades podrien arribar a trepitjar-li els talons al PSOE. En les darreres eleccions, IU sumada a Podemos podria haver maximitzat el seu resultat en 14 escons afegits. Tanmateix, va quedar perjudicada a causa del sistema electoral, i de la traducció de vots en escons. 

Els experts recomanen a Podemos pactar amb IU en el curt termini per "salvar les eleccions"

Explicava fa uns dies el líder d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, que la introducció d’un element diferenciador respecte dels comicis del 20-D, podria servir per atenuar l’abstenció. El diputat es referia a la seva aliança amb Podemos, o al ja improbable canvi de lideratge en el si d’alguna formació. “Si hi ha canvi d’actors, com pugui ser Podemos sumat a IU, es poden generar dinàmiques diferents”, ratifica el politòleg Lluís Orriols, en la línia de Garzón.

El número dos de la formació morada, Íñigo Errejón, sol apel·lar al discurs de la transversalitat. És a dir, a la voluntat de construir una nova formació, més que no pas a formar “una sopa de sigles”, justificant-se davant la por de pactar amb un partit més a l’esquerra que ells, com és IU.

Preguntat per si aquesta opció de ‘"gran confluència" podria suposar un problema pel partit d’Iglesias, Orriols creu que no. “Tradicionalment tenia por de quedar escorat a l’esquerra. Ara és un partit que difícilment pot quedar més escorat a l’esquerra, i encara menys en tan poc temps”, apunta.

L’expert posa èmfasi a subratllar que Podemos ha de prendre la decisió en funció de la temporalitat dels escenaris que el partit contempla. “Es presenta una disjuntiva. En el curt termini pot pactar amb IU, ja que en el curt termini difícilment pots perdre el votant de centre, ja no el tens”, explica. A parer seu, recomanaria a Podemos optar per aquesta opció, almenys, “per salvar les eleccions”.

Sobre el mig-llarg termini, el professor considera que tot variaria segons com ho gestionés el PSOE. “Si hi ha gran coalició, hi haurà fugues massives de vot socialista”, segurament vot de centre, que podria acollir el partit de Pablo Iglesias. Si la gran coalició no es produís, sembla que caldria observar si l'entesa amb IU deixa els podemistes més escorats a l'esquerra.