Solia ser un mantra en política espanyola que Catalunya i Andalusia eren els dos feus històrics que sustentaven els èxits electorals del PSOE a les generals. Amb la davallada del PSC i la puixança d'En Comú Podem, Catalunya ha passat factura als socialistes, que van obtenir el pitjor resultat electoral de la història el passat 20-D. Sempre emmirallat en ells, Podemos vol repetir l'escenari a Andalusia pel 26-J, en un moment que Ferraz ha rebut el cop pel cas de corrupció dels falsos ERO, que farà seure al banc dels acusats dues dècades de govern socialista a l'autonomia andalusa.

Deia el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, durant la presentació del lema de campanya aquest dijous, que ell no creia en els "feus". El to desafiant amb què pronunciava les paraules denotava l'expectativa dels podemistes sobre la possibilitat d'avançar el PSOE, gràcies a l'ajuda d'Izquierda Unida i en un moment que compten amb el suport explícit de l'exdirigent comunista Julio Anguita. És a dir, l'ideòleg del sorpasso.

Podemos no ho tindrà fàcil. El PSOE va obtenir a Andalusia un dels seus millors resultats electorals: 22 escons, més del doble que els 10 de la formació morada. Tanmateix, Iglesias ha aconseguit que un dels grans actius de Podemos, l'exJEMAD Julio Rodríguez, sigui cap de llista a Almeria, malgrat les crítiques d'alguns membres d'IU. Però els unidos ajudaran que la formació es presenti com a vot útil, regeneracionista i de canvi, i que allargarà la mà al PSOE després de les eleccions per conformar un govern progressista.

L'actualitat rabiosa ha donat vida al sorpasso. Com una idea caiguda del cel, Unidos Podemos centrarà la campanya en el Mediterrani, en un moment que la costa sud i sud-est és el focus de la corrupció a Espanya. Ho és per la trama urbanística del PP valencià, les promeses d'un corredor mediterrani que mai no arriba, mentre es construeixen AVEs radials deficitaris, i ho és pels presumptes delictes de prevaricació administrativa dels expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, qui també està acusat per malversament de cabals públics.

Però Ferraz tanca files sobre el cas dels ERO, davant la possibilitat que el meteòric avenç de Podemos els faci perdre allò que ells sí que conceben com un feu socialista. El secretari general socialista, Pedro Sánchez, va indicar que calia esperar fins a la celebració del judici de Chaves i Griñán, per fer-ne qualsevol valoració. La ministrable de justícia, Margarita Robles, va reiterar el dret a la presumpció d'innocència, alhora que l'actual presidenta andalusa, Susana Díaz, va sortir del pas assegurant que no s'havien aprofitat del càrrec, i eren persones "honestes". 

D'aconseguir l'èxit a Andalusia, les probabilitats que el somni d'Anguita i Iglesias cobri vida es podrien veure augmentades en el conjunt de l'Estat. A qui sinó, li disputa l'espai ideològic Pablo Iglesias, sinó al "vell socialisme" de les majories de l'expresident Felipe González, Griñán i Chaves, alhora que aplaudeix, amb una àcida sornegueria, el fet que Sánchez "prengui distància" d'ells, mentre el líder de Podemos retalla espai per avançar-lo i fer el sorpasso. Primer Catalunya, després Andalusia, finalment Espanya.