Passades les eleccions catalanes, sembla que tot s’està accelerant. Almenys és la sensació que dona amb la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que fa més de dos anys que té el mandat caducat. El PSOE i el PP estan acostant posicions per a trencar el candau de bloqueig. Però algunes formacions, com és el cas d’Unidas Podemos, volen trencar la dinàmica bipartidista. En anteriors juntes del CGPJ hi ha hagut membres de Convergència o del PNB. Ara la formació de Pablo Iglesias vol representar millor la pluralitat del Congrés, amb vocals propers als diferents socis. Per això, a banda dels nacionalistes bascos, també plantegen que hi hagi un vocal proper a un altre soci, que podria ser ERC. La formació independentista no ho veu malament.

Aquests últims dies s’estan produint negociacions a marxes forçades per intentar desbloquejar la renovació del CGPJ. El PP va dir que havien exclòs Podemos de les negociacions. Però aquest dimecres, aprofitant que estaven tots dos al Congrés, el president Pedro Sánchez va mantenir una conversa amb el vicepresident Pablo Iglesias, que ja no està preocupat per aquesta qüestió. Iglesias va acceptar que es negociés entre PSOE i PP, mentre Sánchez va acceptar que Podemos tingués places.

Davant la imminència del desbloqueig, ja ha començat el ball de noms i les travesses. Més enllà d'això, com es repartiran aquestes places? Unidas Podemos ha posat damunt la taula una proposta, que representi més la pluralitat de la legislatura espanyola. Segons aquest plantejament, el PP disposaria de nou vocals, el PSOE vuit vocals (inclosa la presidència de l’òrgan), Unidas Podemos dos i ERC i el PNB un cadascun. Fonts d'Unidas Podemos plantegen que, si aquest vocal no el cedeixen els socialistes, ho podrien fer ells.

Fonts d’ERC diuen que no tenien coneixement d’aquesta proposta, però no la veuen amb mals ulls. Tenint en compte la geometria del Congrés dels Diputats, on són la cinquena força amb 13 diputats, podrien aspirar a situar un membre de la nova judicatura. Si bé no han proposat cap nom, els republicans asseguren que la seva estratègia passa per “ocupar tots els espais” possibles. “Volem jugar a tot”, insisteixen aquestes fonts. Sent conscients que l’aritmètica seria la que seria, argumenten que els permetria tenir “orelles” dins l’òrgan de govern dels jutges espanyols.

Xoc de poders

Els avenços per a la renovació de la cúpula judicial arriben després de l’enfrontament amb la mateixa judicatura. El PSOE i Unidas Podemos van decidir impulsar, al Congrés dels Diputats, una reforma judicial exprés, que té per objectiu limitar la capacitat de nomenar jutges del CGPJ quan aquest es troba en funcions. L’òrgan de govern dels jutges ha protestat per aquesta reforma legislativa i per com s’ha dut a terme, a través de la via d’urgència, eliminant tràmits i sense escoltar-los a ells. Són desenes els nomenaments que ha realitzat durant els més de dos anys que fa que té el mandat caducat.