"El pacte entre PSOE i Ciutadans només serveix per mantenir les retallades del Partit Popular". Amb aquesta contundència ha respost el grup parlamentari de Podemos i les seves confluències a la carta enviada dimarts al vespre per socialistes i Ciutadans. El partit d'Iglesias insisteix en l'oferta de configurar "una taula de negociació a quatre en la qual es pugui arribar a un acord per formar un govern plural i de progrés" que serveixi per "revertir" les polítiques del PP i que obri la possibilitat "de donar resposta a l'emergència social i posar les institucions al servei de la gent".

El portaveu del grup parlamentari, Íñigo Errejón, ha assegurat que l'acord entre socialistes i Ciutadans és "inèdit en política" ja que és contradictori en els seus objectius: "Si li preguntes a Ciutadans, aquest acord serveix per sumar el Partit Popular, i si li preguntes a Sánchez, assegura que és per treure del govern al Partit Popular". Amb tot, Podemos creu que el fet que Ciutadans "s'enorgulleixi" que quedin fora del futur govern només indica que la gran coalició és cada cop més a prop.

El PSOE tempta el PP

Després del fracàs de Sánchez en la primera votació d'investidura, el PSOE va anunciar aquest dimarts que iniciarà les converses amb el PP. De fet, la carta enviada a Podem també va ser remesa als populars, Izquierda Unida, PNB i Compromís. Amb aquest gest, els independentistes catalans i bascos, representats per ERC, DiL i Bildu, queden exclosos de tota negociació.

D'altra banda, tal com va apuntar el portaveu del grup socialista, Antonio Hernando, a les reunions negociadores hi assistiran PSOE i Ciutadans conjuntament, fet que dificulta l'adhesió de Podemos en un futur acord de govern amb el veto al partit d'Albert Rivera. Precisament això és el que pretén el PP, que encara aboga per configurar una gran coalició. Així ho va expressar el passat dilluns el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, que va demanar que es faci tots els possibles "per evitar que governi l'extrema esquerra perquè portaran a Espanya el seu model grec i veneçolà".