El secretari d'Organització de Podemos, Pablo Echenique, ha menystingut el referèndum en assegurar que no hi ha inconvenient que Colau posi "caixetes", en referència a les urnes, el proper 1 d'octubre. 

Així s'ha pronunciat en una roda de premsa després de l'executiva de Podemos, en la qual també ha considerat "molt legítim" el que faci l'Ajuntament de Barcelona "per ajudar que la mobilització" de l'1 d'octubre pugui tenir lloc, tot i que ho ha rebaixat a una “decisió administrativa” de l’Ajuntament de Barcelona “de donar suport obrint portes, col·locant taules o posant caixetes sobre taules” que “no té gravetat”.

A més, ha insistit que la seva formació veu la jornada només com una “mobilització” i no com un referèndum real i “amb garanties”, pel que considera que no contradiu la postura de Podemos en defensa d'un referèndum pactat entre el govern central i la Generalitat, ni el seu rebuig a la consulta del president.

En aquest sentit, ha assegurat que en un assumpte d'"alt voltatge", com el referèndum de l'1 d'octubre, i davant la pluralitat d'opinions i les diferències entre la direcció estatal i autonòmica, seria convenient que Podem Catalunya consultés les seves bases.

Direcció nacional vs. catalana

Davant la crida a la participació que ha realitzat el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, de qui s'ha desmarcat la direcció nacional, Echenique ha estat clar en afirmar que, si d'ell depengués, convocaria una consulta el més àmplia possible entre els inscrits, i no només entre els cercles.

En qualsevol cas, ha recalcat que la decisió correspon a la direcció catalana, si bé ha insistit que una consulta a les bases ajudaria a clarificar els dos temes polítics centrals en els quals Podem juga un paper fonamental: la possibilitat d'un acord amb Catalunya en Comú i la seva posició respecte a la consulta de l'1-O.

El secretari d'Organització de Podemos ha admès que hi ha diferències entre les posicions de la direcció catalana i l'estatal, però ha dit que no han traslladat directament a Fachin la seva posició a favor d'una consulta, i que no han parlat amb ell després de la crida a la participació que va fer la setmana passada.

Amb tot, ha evitat respondre a la pregunta de si creu que Fachin hauria de dimitir i ha dit que aquests són assumptes "personals", en els quals no ha d'entrar la direcció estatal.